Istorija nauke: Sima Lozanić

Redakcija za nauku i obrazovanje RTS-a, završila je snimanje novog serijala pod nazivom Istorija nauke, posvećenog znamenitim ljudima, koji su ostavili prepoznatljiv trag u svetskoj i domaćoj nauci, i utemeljili pojedine naučne discipline u Srbiji.

Opredelivši se za kratku formu, dokumentaristički pristup i igranu strukturu, autori serijala stvorili su TV leksikon znamenitih naučnika, koji će trajno podsećati na njihovo neprolazno delo. Istorija nauke u toj formi predstavlja 15 naučnika: Nikolu Teslu, Milutina Milankovića, Mihajla Pupina, Milevu Marić Ajnštajn, Simu Lozanića, Mihaila Petrovića Alasa, Jovana Cvijića, Josifa Pančića, Jovana Žujovića, Milana Nedeljkovića, Vladimira Jakšića, Atanasija Nikolića, Kostu Stojanovića, Todora Seleskovića i Vojislava Subotića.
Uredničko-rediteljski tim serijala opredelio se za svedenu formu emisije, koja u desetak minuta sažima biografske odrednice, stvaralački opus, najznačajnija dela, ali i društveni angažman velikana nauke. Primarno mesto u seriji pripalo je Nikoli Tesli, čoveku koji je osvetlio svet i vizionarski promišljao o budućnosti, ali i nekolicini naših naučnika, koji su slavu i priznanja sticali širom sveta.

Istorija domaće nauke zastupljena je portretima ljudi, školovanih po evropskim univerzitetima, koji su bili prvi profesori i rektori novoosnovanog Beogradskog univerziteta, ali i osnivači i članovi Društva srpske slovesnosti i Akademije nauka i umetnosti.

Zanimljiva građa o Simi Lozaniću, snimana je u prigodnom muzejskom prostoru na Hemijskom fakultetu, koji sadrži prve udžbenike iz hemije, aparature, zapise, arhivu i fotografije ovog uglednog hemičara i prvog rektora Beogradskog univerziteta.

Sima Lozanić 1847-1935. Hemičar, naučnik, profesor, tvorac prvih modernih udžbenika, predsednik Srpske kraljevske akademije i prvi rektor Beogradskog univerziteta. Ministar privrede i inostranih dela, diplomata, učesnik u balkanskim i u Prvom svetskom ratu.
Likovi znamenitih ljudi oživljeni su nimalo pretencioznom glumačkom interpretacijom i kostimima, koje je odabrala Biljana Mihajlović.

Urednik i scenarista serijala Istorija nauke Borislava Nikolić, stručni konsultant prof. dr Aleksandar Petrović producent Ljubica Mirić Petrović, snimatelj Dragoslav Bojković, reditelj Ivan (Vanja) Milanović, spiker Žarko Obračević, montažeri Biljana Kunijević i Đorđe Anđelković, scenograf Mirjana Andrejević, organizator Milka Jovanović, asistent reditelja Zoran Jovanović.

Repriza, 08. avgust u  01:03 i 09:03

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво