Čas anatomije: Čuvari svetinje (a ne Briga za jezik)!!!

Sve vreme ili celo vreme, poštovati ili ispoštovati, raznovrsnost ili svašta nešto... Kako se ispravno kaže, česta je nedoumica ljudi koji razmišljaju o jeziku. Šta je sa ostalima?

U novom izdanju Časa anatomije ponovo se raspravlja o jeziku, ovoga puta u kontekstu nastojanja da se standarizuje srpski jezik. Česte su zamerke da se o jeziku nedovoljno brine, da se ne čita dovoljno, a da objavljene knjige, koje i nađu put do posvećenog čitaoca, samo doprinose sumnji u ozbiljno bavljenje jezikom. Sa druge strane, neki lingvisti zastupaju mišljenje da jezik ne može biti strogo normiran jer, kao živi organizam, razvija se i neprekidno menja. Ali i lingvisti koji zastupaju takvo gledište imaju zamerku na opšte stanje u jeziku. Kako razumeti sintagmu o jeziku kao svetinji, potvrđuje li jezik samo nacionalni identitet ili identifikuje mnogo širi, civilizacijski i humanistički okvir kao uslov za opstanak čoveka i kulture? Koja je karika u tom lancu brige za jezik najslabija i zašto? Šta i kako na srpskom jeziku danas pišemo, objavljujemo i čitamo, šta sa srpskog i na srpski prevodimo i zašto? Kako se sporazumevamo?

Gosti Časa anatomije su pisac Darko Tuševljaković, profesorka Filološke gimnazije i lektorka Dragana Ćećez i prevodilac Duško Paunković.
Urednice emisije Marija Nenezić i Jasmina Vrbavac
Reditelj Filip Čolović

Repriza,  08. jun u 10:15

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво