Porodične oaze građanske Srbije: Porodica Ilić

Pesnička kuća Ilića - otac Jovan i njegova četiri sina Milutin, Dragutin, Vojislav i Žarko - ostavila je neizbrisiv trag u srpskoj kulturi.

Branislav Nušić je zabeležio u svojim uspomenama da je u njihovoj kući osamdesetih godina 19. veka bio jedini književni klub u prestonici. Svi pokušaji, i raniji i pozniji, da se osnuje kakvo književno društvo koje bi književnike zbližilo i dalo jačega podsticaja književnosti, nisu nikada ni blizu dobacivali onome uticaju koji je u tom pogledu imala kuća Ilića. Kroz tu kuću, na kojoj su i danju i noću vrata bila otvorena, prošlo je nekoliko generacija književnika. Nušić, inače vršnjak braće Ilić, smatrao je da se u njihovoj kući desila smena romantičarske generacije Jove Ilića i realističke njegovih sinova, tako da je on u malom oslikavao i celu književnu elitu.

Porodica Jovana Ilića se razlikovala od ostalih građanskih porodica, posebno državnih službenika, koji su posle studija u inostranstvu dobijali visoke položaje u vlasti, dok su njegovi sinovi bili proglašavani za buntovnike, loše đake, obeleženi kao protivnici dvora. Dragutin Ilić u svojim uspomenama piše da im je glavni učitelj bio otac i da su se, zapravo, obrazovali u tom salonu u kome su bili u dodiru sa ljudima različitih orijentacija, velikog znanja i imaginacije.

U emisiji govore: prof. dr Tanja Popović i prof. dr Dušan Ivanić, sa Filološkog fakulteta u Beogradu, dr Bojan Jović, direktor Instituta za književnost i umetnost, dr Vesna Matović, kourednica Zbornika Porodica Ilić u srpskoj književnosti i kulturi i akademik Aleksandar Ivić, praunuk Vojislava Ilića.

Urednik emisije: Mila Jovanović Nikolić; snimatelj: Dušan Živković; montažer: Dušan Založnik

Repriza, 04. jun u  00:05 i 08:05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво