Art zona: Vojin Bakić

Retrospektivna izložba jednog od najznačajnijih vajara jugoslovenskog prostora, Vojina Bakića, kojeg je svetska kritika svrstala među najvažnije evropske moderniste, priređena u zagrebačkom Muzeju savremene umetnosti, proglašena je najvažnijim kulturnim događajem 2013. godine u Hrvatskoj.

O ovoj izložbi, nitima koje Bakića povezuju sa srpskim prostorom, o sudbini njegovih skulptura u Hrvatskoj tokom 90-ih godina proteklog veka, kao i o aktualizaciji njegovog stvaralaštva u novom milenijumu, govore: istoričar umetnosti dr Ješa Denegri, arhitekta Snežana Ristić i kustos beogradskog Muzeja savremene umetnosti Rajka Bošković.

Fenomen aproprijacije, odnosno - prisvajanja, koji u umetnosti 20. veka postaje jedan od dominantnih činilaca u procesu proširenja pojma umetničkog dela, bio je predmet doktorske disertacije, kao i nedavno objavljene knjige Umetnost prisvajanja istoričara umetnosti dr Dejana Sretenovića, koji u večerašnjoj emisiji obrazlaže svoje teze.

Na tragu svojih dugogodišnjih istraživanja u domenu dokumentarizma u proširenom polju, prevashodno usmerena ka temama, kako ličnog, tako i kolektivnog identiteta i sećanja, beogradska vizuelna umetnica Ana Adamović, u Salonu Muzeja savremene umetnosti predstavila je multimedijalnu postavku naslovljenu Dva hora. Ana Adamović govoriće o ovoj postavci, ali i svom celokupnom stvaralaštvu.

Urednik i autor: Danijela Purešević
Režija: Marko Šotra

Repriza, 21. maj u 02:59 i 10:59

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво