Читај ми!

313: Sinovi svetlosti i sinovi tame, 4-14

Hrišćani, iako su naučili od svojih episkopa da je Bog stvorio dobar svet, u trećem i početkom četvrtog veka nisu imali mnogo prilike u svakodnevici da uživaju u toj dobroti. Hrišćanske zajednice, raširene po celom Rimskom carstvu, tokom prva tri veka stekle su mnogo neprijatelja a nijednog saveznika...

Decije je sasvim promenio odnos rimske države prema hrišćanima. On je smatrao da hrišćani, kojih je tada bilo oko tri miliona, ugrožavaju Rimsko carstvo, napredak, obnovu. Neprilike koje je Carstvo počelo da doživljava, hteo je da prevlada na razne načine, ali kao jednu od najvažnijih mera smatrao je potpuni obračun sa hrišćanstvom. Decije izdaje edikt prema kome su svi građani Rimskog carstva, bez obzira kojoj religiji pripadaju, dužni da prinesu žrtve paganskim bogovima i to pred službenom komisijom. I tada je počeo prvi veliki, opšti i sistematski progon koji je zahvatio sve delove carstva. Hrišćani nikada nisu zaboravili Decijeve progone i zbog ovakvih postupaka on je ostao zabeležen u istoriji kao jedan od najsurovijih progonitelja.

Učestvuju: prof. dr Radivoj Radić; mr Vladan Tatalović; prof. dr Slavko Kovačić; dr Euterpe Marki; prof. dr Radomir Popović; akademik Nenad Kambi; Tatjana Jesretić; don Anton Belan; Anđelo di Berardino; Nikla Cafanja; Karmelo Skandura; Đovani Đentili.

Urednik serije: Božidar Nikolić; glavni stručni konsultant i scenarista: prof. dr Radivoj Radić; snimatelj: Vasko Vasović; montažer: Marko Dragojević; reditelj: Tatjana Fero.

repriza, 19. septembar u 02:20 i 10:20

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво