Читај ми!

313: Dva cara, dva boga, 1-14

Dva, u početku zavađena carstva, nebesko i zemaljsko, biblijsko i rimsko, od kojih je svako za sebe pretendovalo na izabranost i večnost, u jednom istorijskom trenutku biće sjedinjena i tako će udvostručiti moć zajedničke večnosti...

Rimsko carstvo, IMPERIUM, proglasio je 27. godine pre naše ere Gaj Julije Cezar Oktavijan Avgust i time rimsku državu, koja je do tog perioda postojala već više od sedam stotina godina, uveo u novi oblik vladavine. Car je sam donosio sve odluke od državnog interesa, i civilnog i vojnog, i uvodio nove zakone. On sam je za života određivao naslednika na prestolu. Senat, drevna institucija koja je postojala oduvek u Rimu, još od osnivanja države 753. godine pre naše ere, sada je mogao samo da potvrđuje odluke jednog svemoćnog vladara koji je nosio titulu avgusta, imperatora koji je uspostavio unutrašnji poredak nazvan principat ili zajednička vladavina političkih prvaka, članova Senata, na čijem čelu je bio on, Avgust, princeps - ili prvi senator.

U emisiji učestvuju: prof. dr Radivoj Radić, prof. dr Sima Avramović, prof. dr Žika Bujuklić, dr Alka Starac, mr Vladan Tatalović, dr Miomir Korać, episkop kruševački dr David.

Urednik serije Božidar Nikolić, glavni stručni konsultant i scenarista prof. dr Radivoj Radić, snimatelj Vasko Vasović, montažer Goran Mijić, reditelj Tatjana Fero.

repriza, 29. avgust u 01:45 i 09:45

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво