Halo, halo, Cile

Više od četiri decenije na likovnoj sceni sa nesmanjenim entuzijazmom, kao da slika prvi put, verujući i pokoravajući se samo mašti - stvara Milan Marinković Cile.

Primarno sredstvo njegovog izražavanja je boja. Bojom postiže sve - i crta, i slika, gradi prostor, atmosferu, psihologizaciju likova. Motivi Ciletovih slika su žene, prizori iz života, a lica aktera su često pretvorena u maske.

Pola svog stvaralačkog veka Cile Marinković je proveo na marginama umetničkih tokova. Nije se konformistički prilagođavao ukusu vremena, već je bez čvrstih i direktnih uzora izgradio svoj razbarušeni ekspresionizam još na početku karijere. Sačekao je da trendovi stignu njega i da ga javnost prepozna kao preteču i obnovitelja modernističke tradicije.

U emisiji Školske redakcije RTS-a moći ćete da saznate gde pronalazi motive za svoju umetnost gluvarenja, kako su žurke u njegovom beogradskom ateljeu bile poligon za razmenjivanje ideja, kuda je sve lutao i kako se konačno smirio. Odakle potiču intrigantni nazivi njegovih slika: Mala Mimi skida se po zimi, Halo, halo, Cile, Dolazak januarskog mačora i drugih. Čućete zašto najviše voli da se u ranim jutarnjim časovima suoči sa praznim platnom i kako gleda na nekadašnje neodobravanje i današnje hvalospeve kritike.

Urednik emisije Tamara Vešković, reditelj Branimir Klipa.

 Repriza, 09. mart u 10:15

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво