Читај ми!

Studio 6: Pozorišna muzika Irene Popović

Opus naše kompozitorke Irene Popović, poslednjih godina je posvećen upravo svetu teatra. U okviru emisije, pojavili su se: pijanistkinja Nada Kolundžija, glumica Milica Janevski, Saša Mirković i članovi ansambla Metamorfozis, pijanistkinja Bojana Dimković i violinista Nikola Dragović.

Kako sama autorka kaže: U okviru koncerta čućete muzike koje su posle izvođenja u okviru pozorišnih predstava prerasle u samostalne kompozicije. Tu su muzike iz predstava:Deca radosti, Kad bi Sombor bio Holivud, Opera ultima, Kazimir i Karolina, Gogoland. Ove muzike za poneti su male forme u kojima se sažimaju velike misli i deluju u malim vremenskim intervalima, poigravajući se sa glasom i njegovim tretmanom, pokušavajući da ga postave u različite pozicije, ponekad čak da mu oduzmu i glavne osobenosti, a to su lepota pevanja, čistota, savršena impostacija i intonacija. Njen glas je njen narator, njen sopran, njen unutarnji vrisak i vapaj, a sa druge strane njena uspavanka i molitva.
Irena Popović je u svojoj karijeri višestruko nagrađivana za svoju pozorišnu muziku. Dobitnica je dve Sterijine nagrade, dve nagrade na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, specijalne nagrade za muziku na pozorišnom festivalu Dani komedije u Jagodini i mnogim drugima. U ovoj oblasti posebno se ističe njena saradnja sa najznačajnijim pozorišnim rediteljima regiona kao što su: Oliver Frljić, Andraš Urban, Kokan Mladenović, Slobodan Unkovski, Tatjana Rigonat i drugi. Irena Popović je završila studije kompozicije na FMU u Beogradu, a potom se usavršavala na salcburškom Mocarteumu na katedri za kompoziciju i orkestraciju.

 

Repriza , 10. novembar u 04:50 i 12:40 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво