Car Lazar u Kingisepu

Dane srpske kulture 2018. godine, obeležila su tri važna događaja. Najpre, 28. juna, na Vidovdan osveštani su temelji Srpsko–ruske crkve koja se gradi u Kingisepu, na samom zapadu Ruske federacije, a posvećena je srpskom svecu Knezu Lazaru i ruskom svecu Nikolaju Drugom Romanovu. U novijoj istoriji to je prva crkva u Rusiji posvećena jednom srpskom svecu. Doduše, početkom 18. veka, ruski grof srpskog porekla Sava Vladislavić Raguzinski, sagradio je u današnjem gradu Kjahti, crkvu posvećenu Svetom Savi.

Međunarodna naučna konferencija „100 godina Ruske emigracije u Srbiji. Sudbine i rezultati" drugi je važan događaj. Na njemu je radove izlagalo petnaestak ruskih i srpskih naučnika. Istovremeno bila je postavljena i unikatna izložba sa izuzetnim dokumentima iz Arhiva Srpske pravoslavne crkve. Domaćin trećeg događaja bila je „Akademiji Srbija". U njoj su nastupili naši umetnici iz Beograda i Hor „Danica" iz Sankt Peterburga.

Organizatori „Dana srpske kulture" su Vlada Lenjingradske oblasti i Pravoslavno duhovno prosvetiteljski centar „Ljubav" iz Zemuna.

Autor i scenarista emisije je Vera Katanić.
Režija Ernestina Gligorijević

repriza, 18. januar u 03:09 i 11:09

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво