TV Feljton: Vitezovi Gvozdenog puka

Povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, Redakcija za kulturu i umetnost pripremila je šezdesetominutnu emisiju posvećenu čuvenom topličkom Drugom pešadijskom puku Prvog poziva Knjaz Mihailo, koji je zbog svoje legendarne hrabrosti jedini u srpskoj vojsci dobio počasni naziv Gvozdeni puk.

Reč je o najboljoj jedinici srpske vojske koja je učestovala u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine. Kroz ovaj puk prošlo je 16.000 ljudi, od kojih je više od polovine zauvek ostalo na bojnim poljima, retki su ostali bez rana, a mnogi su nastavili život posle rata kao invalidi. Najbolji među njima poneli su i najveća odlikovanja, među kojima i Karađorđevu zvezdu sa mačevima. Vrhovni komandant srpske vojske, kralj Petar Karađorđević, za vreme rata ovaj puk je nazivao Moj dični puk... Prvi među najboljima.
U želji da otrgne od zaborava jedno burno vreme i značaj Drugog pešadijskog puka, istoričar Radoje Kostić iz Prokuplja napisao je knjigu Toplički vitezovi, koju je objavio Narodni muzej Toplice u Prokuplju. Decenijama je u Vojnom arhivu u Beogradu i Istorijskom arhivu u Nišu istraživao i prikupljao građu o Gvozdenom puku. Uspeo je da prikupi najveći deo građe i odgonetne biografije pripadnika ove jedinice, posebno onih koji su poneli najveća odlikovanja.
U emisiji Vitezovi gvozdenog puka Radoje Kostić prvi put govori o hrabrosti Topličana, o onim pojedincima sa imenom i prezimenom koji su u svom zavičaju i u istoriji decenijama bili zaboravljeni.

Urednik emisije je Svetlana Ilić, a reditelj Ivan Popović.

Repriza, 02. decembar u 10:51

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво