Zaboravljeni umovi Srbije: Radoslav Grujić

Radoslav M. Grujić, teolog, pravnik, filozof, heroj vere i rodoljublja, učinio je da ne ostanemo bez dobrog dela srpskog duhovnog nasleđa. Bio je profesor na Teološkom fakultetu u Beogradu, osnovao je Skopsko naučno društvo, Muzej Južne Srbije u Skoplju i obnovio muzej Srpske pravoslavne crkve u Beogradu. Za života je napisao i objavio 69 radova.

Njegov značaj ogleda se i u tome što je inicirao otkopavanje mauzolejskog kompleksa Svetih Arhangela kraj Prizrena, gde su pronađeni i posmrtni ostaci cara Dušana. Iznad svega uspeo je da ličnim zalaganjem spase od ustaškog pogroma neprocenjivo duhovno-istorijsko blago iz fruškogorskih manastira. I pored svega toga, on biva osuđen za izdaju srpskog naroda, 1945. godine, kada su ga komunisti stavili na listu ratnih zločinaca.

U ovoj svojevrsnoj igrano-dokumentarnoj drami, Grujić, koristeći poznanstvo sa majorom Rajsvicom, zaštitnikom spomenika kulture u okupiranoj Srbiji, pokušava da spreči paljenje i rušenje fruškogorskih manastira. U ovoj napetoj priči u kojoj minuti sporo teku, svaka pomisao na sopstvenu nemoć unosi dodatni nemir, strah i očajanje.


Serijal realizovan po zamisli Nikole Mirkova
Uloge: Goran Sultanović, Dejan Jelača, Rale Milenković, Biljana Lukić
Scenarista: Maša Filipović
Stručni saradnik i istraživač: Mr Miomir Gatalović, Aleksandar Antić
Direktor fotografije: Zoran Sinđelić
Reditelj: Petar Stanojlović
Proizvodnja: Dokumentarna redakcija RTS 2011.

repriza, 07. oktobar u 04:30 i 12:30 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво