Staro srpsko pisano nasleđe: Svet srpske rukopisne knjige

Kontakt sa srednjovekovnom knjigom koja je preživela vekove i koja se našla u rukama autora, naručilaca, korisnika i kasnije naučnika, otvara široko polje delovanja. Izložba pod nazivom Svet srpske rukopisne knjige 12 - 17. veka priređena u Galeriji SANU 2016. godine, bila je dragocena prilika da javnost upozna neka od remek-dela srpskog pisanog nasleđa.

Do sada je priređeno više izložbi posvećenih različitim temama vezanih za srpske rukopise, ali od 1973. godine i Izložbe srpske pisane reči u Narodnoj biblioteci Srbije nije bilo tako sveobuhvatnog prikaza pisanog nasleđa u Srba, istakla je prof. dr Smilja Marjanović Dušanić.
Autori izložbe prof. dr Zoran Rakić, istoričar umetnosti sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, i prof. dr Irena Špadijer, istoričar književnosti sa Filološkog fakulteta u Beogradu, govore o književnim, istorijskim i umetničkim dometima srednjovekovnih majstora, duhovnih tragalaca i posvećenih naručilaca, kao i o sudbini knjiga koje su preživele burne istorijske događaje.
Snimatelj:Aleksandar Beatović
Montažer: Marko Dragojević
Urednik i scenarista: Ivana Kovačević

repriza, 16. jul u 02:15 i 10:15 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво