Odliv mozgova: Mateja Miljački

Akter osme epizode dokumentarne serije „Odliv mozgova“ u produkciji Udruženja „Šta hoćeš“ je Mateja Miljački, inženjer rešenja u kompaniji „Epl“ u Bostonu i vlasnik muzičke produkcije specijalizovane za zapadnoafričku muziku „Sambalolo“.

„Epl" je najvredniji brend na planeti. Mateja Miljački, čija američka diploma spaja umetnost i informatiku, već skoro dve decenije je deo te legende. On je imao prilike da razgovara sa Stivom Džobsom. Vodio je primenu informacionih tehnologija „Epla" na „Ajvi lig" univerzitetima, ali i u privredi, u Novoj Engleskoj i širom SAD. Potomak imućne predratne beogradske porodice, čije stablo čine neke od istorijski najznačjnijih ličnosti Srbije, doživeo je i da mu se vrati deo imovine u postupku restitucije. Perkusionista, koji je od elektro zvuka došao do korena afričke muzike, osnovao je produkcijsku kuću specijalizovanu za afričku muziku „Sambalolo", koja organizuje muzičke festivale u Maliju i Gvineji, i među svojim izdanjima ima neke od najtalentovanijih muzičara iz tog dela sveta.

 

Nije softver ni hardver, u pitanju su ljudi. Svaki ritam ima svoje poreklo. 1994. su ubili želju u ljudima da žive. Kako diše Afrika? Zašto su Mateji spevali pesmu u Maliju? Kako se prave punjene paprike u Gvineji? Lider je više od menadžera. Dobro i zlo informacione tehnologije. Kako odabrati dobar bicikl za kreativni posao? Da li ritam leči? Misli drugačije. Tradicija domaćina ne sme da nestane. Kada bubnjevi staju?

Reditelj, autor: Rastko Šejić; kompozitor: Vladimir Lešić; direktor fotografije: Časlav Petrović; asistent kamere: Milan Džodić; dizajner: Zoran Mujbegović; narator: Aleksandar Novaković; intro animacija: Kosta Milovanović, Miroslav Spajić
Produkcija: Udruženje „Šta hoćeš" 2018.
Podrška seriji: Ministarstvo kulture i informisanja i Uprava za saradnju sa dijasporom Ministarstva spoljnih poslova.

repriza, 10. jul u 04:45 i 12:45 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво