Umetničko veče: Časopis „Gradac“

Nedavno je objavljen dvestoti broj časopisa „Gradac“ koji je pored „Letopisa Matice srpske“ naš najstariji časopis za književnost, nauku i kulturu, budući da neprekidno izlazi od 1974.

Generacijama čitalaca u bivšoj Jugoslaviji a danas na eks-jugoslovenskom prostoru „Gradac" je smernica u obrazovanju i arbitar stila i elegancije.

Tematski brojevi kroz decenije posvećivani su velikanima evropske i svetske književnosti, filozofije, slikarstva, antropologije...Nabokovu, Beketu, Selinu, Kišu, Mediali,Viljemu Blejku...Krleži..Isai Berlinu...Keruaku.

Za nekoliko meseci navršiće se 45 godina od prvog broja ovog časopisa koji izlazi u izdanju Doma kulture Čačak i Umetničkog društva Čačak a isto toliko godina Branko Kukić istrajava na njegovom uređivanju i objavljivanju.

I danas, u svim sredinama, od Vardara do Triglava, postoje ljudi koji traže „Gradac" - da im nešto otkrije, da ih uputi, da ih obrazuje.Zanimljivo je da se nekada , u eks Jugoslaviji, trećina tiraža prodavala u Zagrebu iako je Gradac od prvog broja, pa evo do danas, štampan ćirilicom.

 

Ovo „Umetničko veče"bilo je posvećeno jednom od jubileja ovog kultnog časopisa koji uprkos svekolikim kulturnim i ekonomskim turbulencijama opstaje kao nezaobilazna činjenica da obavlja misiju i univerziteta i akademija i nstituta.

Autor i urednik emisije je Zorica Pantelić.

O časopisu Gradac u filmskom delu govori Branko Kukić a potom u studijskoj debati Milan Vlajičić, Ljuba Popović, Vladislav Bajac .

repriza, 25. april u 01:45 i 09:45

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво