Katedrale kulture: Opera u Oslu

Kada bi građevine mogle da govore, šta bi rekle o nama? Dokumentarna serija Katedrale kulture nudi šest zanimljivih odgovora na to pitanje. Ovaj projekat snimljen 3D filmskom tehnikom, ogoljuje duše šest važnih i vrlo različitih građevina koje progovaraju vlastitim glasom i s distance tumače ljudski život.

Šest svetski priznatih filmskih reditelja u projekat unose sopstveni vizuelni stil i umetnički pristup. Pokazuju nam da su građevine materijalni odraz čovekove misli i delovanja. Berlinska filharmonija, simbol modernosti; Ruska nacionalna biblioteka, kraljevstvo misli; zatvor Halden, najhumaniji zatvor na svetu; Institut Salk, institut za naprednu nauku; Opera u Oslu, futuristička simbioza umetnosti i života; Centar Pompidu, moderna kulturna mašinerija.
Godine 2008. na dokovima Osla se pojavila nova elegantna građevina koju su projektovale arhitekte iz biroa Snoheta. Dom norveške opere i baleta, uzdiže se iz fjorda, a njegov naizgled beskrajan mermerni krov i elegantna unutrašnjost privlače posetioce. Veličanstveno oblikovanje zgrade zamagljuje prostornu podelu između unutrašnjosti i spoljašnosti i nudi jedinstven spoj opuštenosti, odmora i visoke kulture.
Rediteljka Margret Olin beleži hiljade koraka koji svakodnevno prelaze preko snežno belog krova Opere, kao i stotine ljudi koji rade pod njim - izvođače i osoblje - i nastoje da razumeju život onih gore. Oblikovanje zgrade, kako Olin otkriva u filmu, dramatizuje simbiozu umetnosti i života.

repriza, 30. april u 06:36 i 14:36

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво