Ostavi sve i čitaj: Aleksandar Zograf

Aleksandar Rakezić, poznatiji kao Aleksandar Zograf, strip crtač, publicista i kolumnista u nedeljniku Vreme, čiji su stripovi davno prešli granice Srbije i štampaju se u Italiji, Americi, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Poljskoj i Japanu, gost je u novom izdanju emisije Ostavi sve i čitaj.

Onaj ko se ovde bavi nekom kreativnom umetnošću, uvek će udarati glavom o zid i neće biti shvaćen, kaže Aleksandar Zograf odgovarajući na pitanja o aktuelnoj umetničkoj sceni i preovlađujućim kulturnim obrascima u ovoj sredini. Otkud naklonost prema prošlosti, fascinacija dvadesetim i tridesetim godinama prošlog veka, sitnicama i odbačenim predmetima iz prošlih vremena, buvljim pijacama i starim publikacijama, samo su neke od tema razgovora sa Aleksandrom Zografom, koji promišljajući o njima, zapravo oslikava savremeno doba i poziciju umetnika u njemu.
Ja volim fizičko prisustvo knjige. Volim da budem okružen knjigama i volim da im se vraćam, izjavljuje Zograf, komentarišući ovdašnju poslovičnu odbojnost prema knjizi i čitanju i dodaje: Mislim da će knjiga opstati uprkos svim ostalim zamenama za knjigu, jednostavno zato što je knjiga uzbudljiv ne samo prenosnik informacija, već i objekat.
Autor i urednik emisije: Gorica Zarić Jovanović
Reditelj: Ivan Milanović
Muzički urednik: Nevena Popović
Proizvodnja: RTS 2018.

repriza, 4. april u 04:05 i 12:05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво