Milunka Savić: Heroina Velikog rata

Film je biografska priča o dobitnici najviše odlikovanja među ženama učesnicama Prvog svetskog rata, o ženi koja se na frontu borila rame uz rame sa srpskim vojnicima.

Ekranizaciji priče prethodilo je višemesečno istraživanje i snimanje u Srbiji i Francuskoj, s obzirom na to da je Milunka Savić bila nosilac najviših odlikovanja obe armije: Zlatne Karađorđeve zvezde sa mačevima, Legije časti petog stepena i Oficirske legije časti, francuskog Ratnog krsta, medalje za hrabrost Miloš Obilić.
Dokumentarna forma upotpunjena je rekonstrukcijama i igranim scenama iz Milunkinog života. Lik Milunke Savić ponela je kadetkinja Vojne akademije Tanja Tačić, kralja Aleksandra - Branislav Trifunović, a vojvode Putnika Aljoša Vučković.
Snimanje filma pomoglo je Ministarstvo kulture, tehničku podršku pružilo je Ministarstvo odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova.
Reditelj filma je Ivana Stivens, izvršni producent Snežana Rodić Sinđelić, novinar Vesna Ilić, direktor fotografije Petar Vujanić, montažer Mirjana Mitrović, scenograf Miroslava Andrejević, kostimograf Biljana Mihailović, producent Dobrivoje Ilić, kompozitor Vladimir Tošić. Grafiku i 3D animaciju potpisuju Borko Ćirić i Feniks - kreativni studio.

repriza, 22. oktobar u 03:15 i 11:15

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво