Savremeno tumačenje srpske istorije: Balkanske privrede

Redakcija za nauku i obrazovanje premijerno emituje naučne intervjue iz serije Savremeno tumačenje srpske istorije kao medijski odgovor na objavljene studije naših i stranih autora. Malo je danas studija koje se bave istorijom privrede i ekonomskih odnosa, posebno istorijom privrede Balkana, iako je svest o uticaju svih vidova ekonomskih odnosa na život pojedinih država i razvoj društva u celini sve veća.

Autor studije, britanski profesor dr Majkl Palare, u knjizi Balkanske privrede 1800-1914, Evolucija bez razvoja, u izdanju Službenog glasnika upoređuje ekonomski razvoj Srbije, Bosne, Crne Gore i Makedonije od početka 19. veka, do njegovog prirodnog, istorijskog kraja, Prvog svetskog rata.
Iako 19. vek u Evropi važi za vek velikog zamaha industrijske revolucije, autor ispisuje revizionističku knjigu u kojoj beleži privredno opadanje netom nezavisnih zemalja Otomanske imperije, a ne njegov rast.
Zbog čega je privreda ovih zemalja bila u regresiji, i kakve je posledice ostavila na političku samostalnost i razvoj pojedinih krajeva i država govori prevodilac knjige, ekonomista Aleksandar Stevanović, saradnik Centra za slobodno tržište.
Urednik emisije je Nevena Todorović, reditelj Katarina Rogić.

repriza, 17. oktobar u 00:05 i 08:05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво