Čitanje slika: Ljubica Cuca Sokić

Pričajući kako je još u detinjstvu volela da crta, Ljubica Sokić se seća kako je jednog dana nešto obojila zelenom bojom.

...Pa sam onda uzela crvenu i njom obojila površinu do one zelene. Bile su to doista ružne boje: crvena je bila nekako previše roza, a zelena nekako bleda, nikakva, ali su one ipak kod mene proizvele pravi šok. Bilo je to nešto divno. Potpuno očarana, gledala sam te dve boje jednu do druge i tog prizora nisam mogla da se nasitim, kaže Ljubica Sokić.
Taj odnos crvene, uprkos tome što je bila previše roza, i zelene, uprkos tome što je bila bleda i nikakva, delovao je očaravajuće, i devojčici je otkrio svet boja, svet likovnosti, u koji je tog trenutka ušla, da iz njega nikad ne izađe.
Ovako pesnik Ljubomir Simović najavljuje drugu epizodu serije Čitanje slika, u kojoj govori o slikarstvu Ljubice Cuce Sokić. Svojim prepoznatljivim, jasnim i preciznim stilom, Simović nam otkriva jedno novo sagledavanje umetnosti naše velike slikarke.
Scenario: Ljubomir Simović i Marko Karadžić, kamera: Branko Pelinović, montaža: Tihomir Dukić i Marko Tisovec, režija: Marko Karadžić.

repriza, 26. septembar u 00:45 i 08:45

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво