Pola veka animacije u Srbiji

Tema ove serije /13 epizoda od pola sata/ jeste animirani film u Srbiji. Za pola veka, tačnije od 1949. godine, kada su za Avala film u Beogradu Vera i Ljubiša Jocić napravili prvi animirani lutkarski film, pa do danas, proizvedeno je više od 500 animiranih filmova.

Ova, kako je neki zovu, osma umetnost, zbog svoje izuzetnosti privlačila je mnoge umetnike koji su svoje crteže, karikature, razne vrste likovnih formi pokušavali da ožive, da im daju novi smisao, izraze neku ideju, ili ispričaju neku priču, na način koji je moguć jedino animiranim filmom.
Prateći tokove i domete animiranog filma u svetu, autori koji su stvarali u Srbiji pokušali su da uklope svoje ideje i stvaralačku radoznalost u te trendove i da daju svoj lični doprinos.
Ono što karakteriše animirani film u Srbiji jeste odsustvo jedne kontinuirane, osmišljene produkcije. Nju prate stalni počeci i traženja prostora i formi rada, a sa druge strane upornost i entuzijazam nekolicine autora da istraju u ponekad sasvim ogoljenim produkcijskim uslovima za rad.
Urednik serije, scenarista i reditelj Vera Vlajić

repriza, 20. septembar u 02:00 i 10:00

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво