Studio 6: Seržio Godinjo

Koncerti u Studiju 6 Radio Beograda su jedinstven format koji se teško može pronaći na nekom drugom - koncertnom ili nekoncertnom mestu. Nova scena koja se formira u Studiju 6 omogućuje domaćim i stranim stvaraocima i muzičarima jedno sasvim novo mesto za kreiranje u dugačijim, studijskim uslovima, upoznavanje sa tehnikom, ali i mogućnost da pronađu put do mnogo većeg broja gledalaca i slušalaca u zemlji i inostranstvu.

Seržio Godinjo - portugalski pesnik, kompozitor i pevač, jedan je od najuticajnijih popularnih muzičara u Portugaliji. Svrstan je među najznačajnija imena popularne portugalske muzike, uz Zeka Afonsa ili Šika Buarke, kao i neprevaziđenog Kaetana Velosa, iako su njihovi muzički stilovi sasvim drugačiji, a pesme Seržija Godinja mnogo više u sebi nose prizvuk gradske sredine.
Nakon smrti Zeka Afonsa, Godinjo je zauzeo mesto u portugalskoj muzici, koje u Italiji ima Fabricio de Andre ili Gejnzbur u Francuskoj.
Seržio Godinjo je povremeno i glumac, na filmu i u pozorištu, izdao je nekoliko knjiga poezije, kratke priče, a trenutno završava svoj prvi roman.
Svoje prve snimke načinio je u egzilu, u Kanadi i Francuskoj, ali se vratio u Portugaliju odmah posle takozvane karanfilske revolucije 25. aprila 1974. i od tog doba snimio je oko dvadesetak ploča.
Muziku Seržija Godinja možemo definisati kao world muziku: ona ne potpada ni pod klasičan pop žanr, ni pod fado; on je jednostavno kantautor koji je uticao na mnoge generacije portugalskih muzičara, budući da je tokom svoje karijere eksperimentisao sa raznim stilovima: fadom, rokom, popom, folkom, afričkom ili čak rep muzikom. Ono što ga čini drugačijim od Kaetana Velosa, Tereze Salgeiro ili Karlosa de Kama, jeste činjenica da se uvek nalazio ispred svog vremena i da su njegove teme i interesovanja uvek odražavali pored poezije, socijalnu kritiku i političku angažovanost.
Autorski i urednički tim: Ksenija Stevanović, Ivana Neimarević, Nevena Popović
Dizajn zvuka: Zoran Marić
Direktor fotografije: Igor Milićević
Reditelj: Ivan Milanović

repriza, 14. septembar u 05:00 i13:00

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво