Imaginarna Srbija: Gospodari i sluge

Emisija «Gospodari i sluge» prva je u kratkom ciklusu serije «Imaginarna Srbija» koja će u četiri tematske celine nastojati da pokaže kako su folklorna verovanja i praznoverja, tako karakteristična za istočnu Srbiju, danas postala ne samo urbana moda nego i filmski i književni hitovi koji u našu zemlju dolaze sa Zapada i iz kuća velikih i bogatih produkcija.

U emisiji «Gospodari i sluge» reč je o proricanju i gatanju omiljenoj zabavi koja se u najrazličitijim vidovima može sresti u svim medijima ali i u navikama većeg dela stanovništa koje sebe inače smatra prosvećenim i ateističkim.
Gledaoci će imati prilike da vide i arhaične kolektivne običaje vezane za proklinjanje prekršilaca nekog vida seoske pravde ali i mitološke običaje terapijskog isceljenja u šumama Amazonije i da saznaju kolika je raširenost verovanja u astrologiju u najcivilizovanijim zemljama sveta.
Pored ove, naredne tri emisije pokazaće vezu između drevnog običaja obožavanja i ritualne upotrebe vatre njenog kontinuiteta u alhemijskim učenjima pa sve do moderne umetnosti zasnovane na misticizmu, zatim verovanja u zagrobni život u «onaj svet» kao i razne varijante ekscentričnih i čudnih verovanja o živim mrtvacima, vampirima, o kontaktima ovog ili onog sveta koji u nekim našim krajevima gotovo identično kao i u ruralnim predelima Kine ide čak dotle da se prave venčanja između mrtvih ili živih osoba. Sve ovo i još mnogo bizarnije stiže nam iz Holivuda kao poslednja reč zabavne mistike i fantastike, a nije retkost da ovakva dela potpisuju i najveća imena filmskog stvaralaštva.
Urednik serije: Božidar Nikolić
Snimatelj: Zoran Sinđelić
Producent: Marija Bereta
Reditelj: Aleksandar Fotez

repriza, 29. avgust u 00:05 i 08:05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво