Istorija nauke: Mileva Marić Ajnštajn

Mileva Marić Ajnštajn (1875-1948) naučnik, istraživač, matematičar, fizičar... Bila je autor naučnih radova o analitičkoj mehanici i infracrvenom zračenju, ali i pedantni istraživač, koji je fizičke pojave sa lakoćom pretvarao u matematičke jednačine. Supruga Alberta Ajnštajna - jednog od najznamenitijih umova moderne nauke, ostala je duboko zaklonjena njegovom senkom.

Posle završenog gimnazijskog obrazovanja, kao najbolji đak u generaciji, upisala je Kraljevsku školu u Šapcu, a ubrzo potom porodica Marić preselila se u Zagreb. U to vreme, krajem devetnaestog veka, devojkama nije bilo dozvoljeno da studiraju, pa je Mileva uz specijalnu dozvolu prisustvovala predavanjima iz fizike u Zagrebu. Maturirala je u Švajcarskoj i upisala medicinu u Cirihu. Ubrzo je prešla na državnu Politehničku školu, na studije matematike i fizike. Bila je peta žena, koja je pohađala tu školu, i prva na Odseku za studije matematike i fizike. Posle uspešno okončana dva semestra otišla je u Hajdelberg i kod profesora Lenarda, dobitnika Nobelove nagrade za fiziku proučavala fotoelektrični efekat. Bila je fascinirana nebeskom mehanikom i astronomijom, ali i odnosom atoma i rastojanjima, na kojima dolazi do njihovog sudara, i taj je fenomen naučno prikazala.
Kada se vratila u Cirih, uspeh sa početka studija počeo je da slabi. Nije položila završni ispit. Veza sa Albertom Ajnštajnom bivala je sve burnija, uprkos protivljenju njegove porodice. Venčali su se 1903. godine.
U njihovoj porodici vremenom su nastali vredni naučni radovi, presudni za razvoj moderne fizike i dostojni Nobelove nagrade. Opštu teoriju relativiteta, kojom se dokazuje da vreme i prostor nisu nepromenjivi, Ajnštajn je objavio 1916. godine.
Skromna i od javnosti sakrivena žena uvaženog fizičara, govorila je: "Mi smo jedna stena, jedan kamen".
Lik Mileve Marić Ajnštajn, u ovoj epizodi, oživela je Miljana Nešković, vreme u kojem je živela: kostimograf Biljana Mihailović, garderober Nataša Živković, scenograf Mirjana Andrejević, direktor fotografije Dragoslav Bojković, montažer Biljana Kunijević-Dželi, reditelj Ivan Milanović...
Urednik i scenarista serije Istorija nauke je Borislava Nikolić, stručni konsultant prof. dr Aleksandar Petrović.

repriza, 27. januar u 02:21 i 10:21

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво