TV feljton: Ivan Ivanji

Pisac Ivan Ivanji više od pola veka prisutan je u književnom životu. Od 1950. kada je objavio prvu zbirku pesama, do najnovijeg romana Slova od kovanog gvožđa, Ivanji je često objavljivao.

Respektabilnom broju od 18 romana pridružuju se zbirke pripovedaka, te prevodi sa nemačkog Brehta, Gintera Grasa, Hajnriha Bela...
Čuvena trilogija o rimskim carevima, Dioklecijanu, Konstantinu i Julijanu, izraz je Ivanjijevog ozbiljnog interesovanja za razumevanje i objašnjenje fenomena vlasti. Preživeo je Aušvic i Buhenvald, te na temu holokausta razmišlja i u svojim romanima i britko i jasno u usmenim razgovorima.
Počeo je kao novinar, veruje u snagu novinarske reči, kao Titov prevodilac sa nemačkog rado govori o tom vremenu, smeni ideologija, političkim kretanjima u svetu i kod nas.
Jedno vreme bio je savetnik za štampu i kulturu u jugoslovenskoj ambasadi u Bonu, ne krije koliko ga je privlačila ideja komunizma, niti razočaranje što je ljudska priroda daleko od savršene da bi tu ideju ikada sprovela u delo.
Objavljuje i u Austriji, dobitnik je austrijskog Ordena časti, živi na relaciji Beograd-Beč i koristi svaki trenutak da razložno i racinalno govori o budućnosti društva i kulture.
Ekipa RTS-a snimila ga je na njegovoj beogradskoj adresi.
Autor emisije je Marija Nenezić, reditelj Nada Vučković.

repriza, 18.avgust u 06:05 i 14:05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво