Eko-karavan: Energija Tijanja

Tijanje zovu suva banja, energetski izvor i još eliksir mladosti. Smatra se da na tom prostoru postoji snažna pozitivna energija koja blagotvorno utiče na psihu, emocije i na poboljšanje našeg zdravlja.

Tijanje je neveliko seoce sa oko 200 stanovnika, nedaleko od Guče, u opštini Lučane. Od kada je 2007. godine za ovdašnje prirodne energetske pojave osnovano Udruženje Tijanje - Dragačevo i otkako su urađena prva merenja tog prostora, ljudi su sve više počeli da dolaze.
Svako ima svoju priču - zašto dolazi, zbog koje boljke, da li oseća neke promene nakon boravka u lečilištu pod otvorenim nebom?
Grupa istraživača prirodnih fenomena sa Vojimirom Sretenovićem na čelu, koji je prvi prepoznao i otkrio energiju Tijanja - smatraju da je prostor tog mesta idealan za odmor, opuštanje, relaksaciju i obnavljanje imunog sistema. Na prostoru od oko dva kvadratna kilometra nalazi se 6 lekovitih tačaka među kojima je i stari hrast lužnjak. Pored puta je koji vodi u Tijanje. Obim mu je 415 centimetara, stablo staro nekoliko stotina godina...
Meštani ga zovu čudesno drvo ili hrast mudrosti, jer veruju da je ovde prisutna energija koja ima isceliteljsku moć. Krošnja hrasta je glavno mesto gde se narod okuplja.

Da li je u pitanju prirodni fenomen? Da li je u Tijanju zaista prisutna pozitivna energija? Da li se i kako može izmeriti?

Dosadašnja merenja su pokazala da je kvalitet vazduha odličan, da na području Tijanja postoji pet vrsta pozitivnih vazdušnih strujanja koja preventivno utiču na: imunitet, endokrini sistem, matabolizam, nervni sistem, disajne organe, lečenje anemije i nesanice.
Godine 2009. urađeno je biološko istraživanje, tj. merenje zdravstvenog stanja grupe pacijenata, najpre van zone Tijanja i potom u samoj zoni posle dvočasovnog boravka. Zatim su rezultati upoređeni.
Odgovor na pitanje da li je bilo zdravstvenih promena - u emisiji Energija Tijanja.
Urednik Dragana Vasiljević, snimatelj Aleksandar Luković, montažer Milica Živojinović, fotografije - producent Milorad Konrad.

repriza, 10. avgust u 03:20 i 11:20

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво