TV feljton: London, Šekspir i mi

Pre pola decenije je u Londonu, na Olimpijadi kulture u Glob teatru, sa velikim uspehom premijerno izveden Prvi deo Šekspirove trilogije Henri Šesti u režiji Nikite Milivojevića i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu.

Tako je na sceni Glob teatra u 400 godina postojanja prvi put izveden Šekspir na srpskom jeziku. Uz ovacije publike i odlične kritike pozorišnih stručnjaka ispraćena je iz Londona ekipa beogradskog Narodnog pozorišta.
Predstavljanje naše kulture u Londonu deo je festivala London 2012 u čijem je okviru i Šekspirov festival. Tako su u Glob teatar pozvani umetnici sa svih kontinenata da na svojim jezicima izvedu svih 37 drama koje je Šekspir napisao. Mnogi značajni reditelji, ali i oni koji se prvi put predstavljaju i oko 600 glumaca svih nacija, iz svakog ugla naše planete su za ovu priliku istraživali Šekspirova dela.
Premijera komada Henri VI na srpskom jeziku u režiji Nikite Milivojevića u Glob teatru predstavlja veliki događaj za Nacionalni teatar, srpsko pozorište i srpsku kulturu. Jer, ono što će Olimpijske igre u Londonu ovoga leta značiti za svet sporta, to Šekspirov festival u Glob teatru znači za svet kulture i umetnosti. A naš nastup je tu, olimpiskim rečnikom - bio za zlato.
Čast da ekipu Narodnog pozorišta prati na gostovanju imala je i Olivera Milošević, autor i urednik emisije London, Šekspir i mi u kojoj će biti prikazani svi značajni momenti vezani za ovo predstavljanje naše kulture u Londonu.
Snimatelj: Slobodan Grče
Montaža: Marija Bogičević

repriza, 3. avgust u 04:20 i 12:20

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво