Oko magazin: Federika Mogerini - poslednja večera u Briselu

Bilans petogodišnjeg mandata Italijanke.

Federika Mogerini oproštajnom večerom sa liderima zemalja Zapadnog Balkana u Briselu završila je mandat na mestu šeficu evrospke diplomatije. Naš region smatrala je jednim od svojih prioriteta ali ne može da se pohvali nekim velikim uspesima. Da li je to pitanje autoriteta same Mogerinijeve ili ukupne politike EU i šta u tom kontekstu može da uradi njen naslednik Žozep Borelj.

Kad je izabran za predsednika, jedan srpski novinar pitao se da li može makedonski Klark Kent, aludirajući na izgled prvog predsednika Severne Makedonije, da postane supermen. Stevo Pendarovski na vlasti je pola godine. I u taj period stalo je jedno od većih razočaranja za Skoplje. Iako je promenila ime, Severna Makedonija nije dobila datum za početak pregovora sa EU. O posledicama zatvaranja evropskih vrata ali i o odnosima sa Srbijom Pendarovski je govorio u intervjuu za Oko magazin.

Čudesna je sudbina knjige "Odnosi između Srbije i Austrougarske u XX veku". Naš veliki istoričar Vladimir Ćorović završio ju je 1935. ali je zbog političkih razloga objavljena tek 1992. godine. Upravo je prevedena na engleski i tim povodom održana je konferencija u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. U čemu je značaj Ćorovićeve knjige i može li da se čita i kao odgovor kontroverznoj knjizi Kristofera Klarka Mesečari? 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво