Fudbal: LŠ, Totenhem - Crvena Zvezda

Fudbaleri Crvene Zvezde gostuju u utorak kod ekipe Totenhema u Londonu, u trećem kolu grupe B Lige šampiona. Meč se igra od 21 čas, uz direktan prenos na Prvom programu RTS-a, a komentator će biti Nemanja Matić.

Totenhem je prošlogodišnji finalista Lige šampiona i tim koji je u dosadašnjem delu elitnog klupskog takmičenja zabeležio najpre remi sa Olimpijakosom od 2:2 u Pireju, dok su u drugom kolu deklasirani na svom stadionu od Bajerna rezultatom 7:2.

Bio je to najubedljiviji poraz Totenhema na svom stadionu u 137 godina dugoj istoriji kluba i najubedljiviji poraz nekog Engleskog tima na evropskoj sceni još od 1995. kada je upravo Totenhemo deklasiran od Kelna u Intertoto kupu sa čak 8:0 u Nemačkoj.

Interesantno je da je i prošle godine Totenhem loše startovao u grupi Lige šampiona i imao samo jedan bod posle tri meča, a na kraju došao do finala, i tako postao prvi tim kojem je tako nešto pošlo za rukom.

Međutim, ove sezone loše su startovali i u Premijer ligi gde su trenutno na sedmom mestu sa 12 bodova posle devetog kola. Imaju po tri pobede, remija i poraza u Premijer ligi, a ove subote su u 12. kolu remizirali na svom stadionu sa poslednjeplasiranim Votfordom 1:1 i tako nastavili vrlo lošu seriju rezultata.

Naime, na sedam poslednjih susreta, ekipa Maurisija Poćetina ostvarila je samo jednu pobedu, dva remija i čak tri poraza, a na tri prethodna meča bez pobede dali su samo tri a primili čak 11 golova. Dalju krizu unutar tima, pokušava da spreči Hari Kejn koji je i ove sezone u sjajnoj formi - na 14 ovosezonskih nastupa za klub i reprezntaciju Engleske dao je 13 golova, međutim čak šest sa penala.

Eriksen je daleko i od forme i od igre, i sve češće se pominje njegov odlazak iz kluba, a ne briljiraju ni ostali igrači od kojih se očekivalo da nadmaše prošlogodišnje partije, pogotovo u Ligi šampiona, poput Sona, Dele Alija i Lukasa Moure.

Što se tiče istorije, Totenhem igra svoju šestu sezonu u elitnom takmičenju, petu od 2010. i četvrtu za redom u Ligi šampiona, gde su na 20 mečeva pred svojim navijačima u ovom formatu takmičenja ostvarili 12 pobeda, jedan remi i sedam poraza.

Prošle sezone, Poćetino je opravdao očekivanja navijača i u Premijeršipu gde su bili četvrti i obeznedili nastup u društvu najboljih, a od kako je Poćetino stigao u klub, ekipa se pet puta za redom plasirala u evropska takmičenja, gde su konstantni upravo od 2010/2011. Interesantno je i da Totenhem ima znatno uspešnije rezultate na međunarodnoj sceni, nego u domaćem šampionatu gde su bili dva puta šampioni, ali su poslednju titulu osvojili daleke 1960/1961.

Već naredne sezone debitovali su u Kupu šampiona gde su došli do polufinala, ali su na nardno učešće u najkvalitetnijem takmičenju čekali sve do 2010. Imaju i osam FA Kupova - poslednji osvojen 1990/91, četiri osvojena Liga Kupa i sedam titula u Komjuniti šildu.

Međutim, na evropskoj pozornici, postali su prvi tim iz engleske koji je slavio u Uefinom nadmetanjima - osvojili su Kup pobednika Kupova 1962/1963. Nakon toga osvojili su i dva Kupa Uefa 1971/72, i 1983/84. godine.

Klub je osnovan daleke 1882., a do sada su osvojili 24 trofeja na svim frontovima. Najveći uspeh u Premijer ligi u poslednjih 30 godina, Totenhem je zabeležio 2016/2017. kada su pod Poćetinovim vođstvom bili vicešampioni Engleske.

Sa druge strane, Crvena Zvezda je zabeležila poraz u Minhenu od Bajerna sa 30 na startu takmičenja i pobedu pred svojim navijačima u drugom kolu nad Olimpijakosom od 3:1. Strelci su bili Vulić, Milunović i Boaći koji je povredio list i pod znakom je pitanja za meč u Londonu. Zvezda je lider Super lige Srbije gde imaju 30 bodova posle 12. kola, četiri više od Vojvodine i Čukaričkog i meč manje od Novosađana.

Ovo je 53. evropska sezona crveno - belih, i pred njima je deveti meč u Ligi šampiona u ovom formatu - do sada su zabeležili dve pobede, jedan remi i pet poraza. Ono što je najvažnije, Zvezda je svih pet poraza zabeležila u gostima i mnogi smatraju da bi protiv Totenhema naš tim mogao i do privih bodova u hostima u društvu najboljih, međutim Totenhem će i pored loše forme biti favorit na tom meču.

Zvezda ima samo jednu pobedu na prethosnih devet evropskih gostovanja, a sva tri ovosezonska poraza doživeli su na strani. Ove subote, Zvezda je savladala Rad sa 3:1 na svom stadionu u 12. kolu Super lige i bila im je to šesta uzastopna pobeda u svim nadmetanjima.

Meč trećeg kola grupe B Lige šampiona između Totenhema i Crvene zvezde igra se u utorak od 21 čas u Londonu, uz direktan prenos na Prvom programu RTS-a.

Komentator utakmice biće Nemanja Matić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво