Trag: Ratnici Duhovnici Rabotnici

Kao srednjovekovni pisari, ratnici, duhovnici i rabotnici svojim perom donose priče o nasleđu koje vekovima baštinimo, o vrednostima srpske tradicije i odjecima srenjovekovne kulture koji sazrevaju u nama - u umetniku, piscu, istraživaču, Hefestu novog doba, muzičaru...

Tri priče u kojima su akteri i ratnici i duhovnici i rabotnici srednjeg veka ali i savremenog doba, "Trag" donosi duh srednjovekovne životne, viteške, jezičke, pesničke i muzičke matrice.

Prvu priču oživljavaju arheolog Marko Aleksić, proučavalac naoružanja srednjeg veka i Stevan Stevanović koji se bavi rekonstrukcijom istorijskog oklopa i oružja. Oni govore o industriji naoružanja, borbenoj spremnosti srednjovekovnog vojnika, o viteštvu koje je tekovina naših prostora, ali i o manje poznatim zakonima Dušanovog zakonika poput onog da su i žene mogle imati u vlasništvu delove viteške opreme.

Donose i priču o Jeleni Lazarević Balšić, heroini sa ovog prostora koja je pandan poznatijoj Jovanki Orleanki. Duh epohe koji se rekonstrukcijom istorijskog oklopa i oružja unosi u film ili pozorišnu predstavu nastaje u radionici arhitekte Stevana Stevanovića. Gledaoci će na neki način učestvovati u izradi jednog oklopa i saznati ponešto o o tome kako je ovaj majstorski poduhvat izgledao u radionicama majstora srednjeg veka.

Druga priča je posvećena književnosti, negdašnjoj i današnjoj. Kao što su srednjovekovni pisari tražili od čitaoca da obrati pažnju na važno mesto u tekstu crtajući kažiprst pored koga je ispisano "zri zde", što znači pogledaj ovde, tako i autor zbirke pesama "Zri zde" Tomislav Jovanović skreće pažnju svojom zbirkom na jezičku matricu i duh srednjovekovne književnosti, ipak donet na savremeno tle. Drugi ugao o savremenom stvaralaštvu koje se oslanja na srednjovekovnu kulturu i književnost donosi profesor Filološkog fakulteta Aleksandar Milanović.

U vreme kada se tradicionalna muzika na kavalu gasila, kaval je pronašao muzičara, a muzičar put do instrumenta koji je takođe bio u nestajanju. Priču o kavalu i lepoti muzike koju proizvodi donosi doktor muzičke umetnosti Miloš Nikolić.

Miloš Nikolić, inače profesor kavala u Muzičkoj školi "Mokranjac", uspeva da obnovi izradu ovog instrumenta, ali i da zaintrigira mlade ljude za tradicionalne instrumente i muziku. U oživljavanju pastirske muzike pomaže mu i graditelj kavala Nenad Miletić. Iako skromno, u emisiji otkriva neke tajne o izradi ovog instrumenta. Njegova radionica put je ka očuvanju tradicije. Zahvaljujući zajedničkom radu, muzičar i graditelj instrumenta ostavljaju trag za budućnost i negovanje muzičkog nasleđa.

Autor emisije: Radica Smiljković
Urednik serijala: Ljubisav Aleksić
Reditelj: Bojan Vorkapić
Snimatelj: Dragan Lapčević
Montažer: Goran Tomić

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Траг Траг

Autor:
РТС

Репортери серијала "Траг" показују Србију какву ретко ко познаје. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво