Oko ekonomije: Sudar Titana

Preokret ili spuštanje tenzije: Gugl - Huaveji

Već duže vreme tinja, sa povremenim pauzama, trgovinski rat između Amerike i Kine. Malo, malo pa se povećaju carine, onda se pregovara, pa se opet povećaju carine i tako u krug. Ipak, prvi potres je izazvala najpre odluka da se kineski telekomunikacioni gigant Huavej stavi na crnu listu u Vašingtonu, a potom i potez Gugla da mu uskrati licencu! Tada je priča o trgoviskom ratu zainteresovala širu javnost, pre svih, korisnike Huaveji telefona.

Ovom merom je na površinu izbio vrh ledenog brega komplikovanih kinesko-američkih odnosa, koji - kao dve najveće ekonomije kroje svetske tokove. I  taman kada se širom sveta povela diskusija kakve sve posledice će odluka Gugla imati - stiže vest iz Amerike -  dva "Titana" nastavljaju saradnju! Gugl će izdati licencu na tri meseca kompanijama koje se bave mobilnom telefonijom i internet provajdingom za rad sa "Huavejom", kako bi se postojeće onlajn-mreže održale i da bi se korisnici zaštitili od bezbednosnih rizika.

Da li je tzv. ukidanje licence bilo preuranjeno ili je bio probni balon, koliko dalekosežne posledice zatezanja političkih i ekonomskih odnosa između Kine i Amerike mogu da budu, da li je sa trgovine rat dva "Titana" prešao na informacione tehnologije i sajber bezbednost? Koliko se sve to tiče i Srbije i na koji način?

O tim pitanjima u Oku ekonomije govore profesorka FPN-a Dragana Mitrović, rukovodilac Centra Azije i Dalekog Istoka i profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović.

Poslednje informacije, ali i reakcije javnosti javljaju dopisnici RTS-a: iz Vašingtona Nenad Zafirović i Pekinga Nemanja Milutinović.

Emisiju vodi i uredjuje Vesna Damjanić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Око Око

Autor:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво