Kina: Zamisli nezamislivo

Ekipa RTS- a posetila je Kinu i razgovarala sa Kinezima svih društvenih slojeva, od političara, vlasnika fabrika, preduzetnika, preko umetnika, profesora i studenata do majstora i radnika, u sedam većih i manjih mesta širom Kine u nameri da sazna kako je tako brz preporod bio moguć, šta su sve Kinezi morali da urade, kako su se prilagodili i je li plaćena ljudska cena tog uspeha...

Šta se sve promenilo u njihovim životima, kako gledaju na neverovatan razvoj njihovih gradova, kako se snalaze u džunglama arhitektonskih poduhvata kojima se divi ceo svet a koje su "izrasle na kućama od blata njihovog detinjstva"?

Bojan Brkić, koautor dokumentarnog filma "Kina- Zamisli nezamislivo":

"Kina je obeležila četiri decenije od istorijske odluke da se zemlja otvori prema svetu i da počnu ekonomske reforme. Za samo četiri decenije, zemlja koja je bila zaostala agrarna privreda sa zastarelom tehnologijom, siromašnim stanovništvom, mnogo nepismenih i hroničnom nestašicom hrane pretvorila se u drugu privredu sveta u kojoj studiraju milioni a 400 miliona ljudi je srednja klasa i po zapadnim standardima. Kina je sada zemlja koja proizvede i proda najviše automobila na svetu, tamo se proizvodi 80 odsto tehnološke robe sveta, Kina je dom 7 od 10 najvažnijih tehnoloških patenata na svetu, preuzima vođstvo u obnovljivim izvorima energije, razvoju veštačke inteligencije i robota a nedavno je spustila i svemirsku sondu na tamnu stranu Meseca."

Osim priče o reformama, ovaj specifičan dvodelni dokumentarac nudi i pregled istorijskih događaja koji su obeležili rast Kine: "ping pong diplomatija", dolazak američkog predsednika Ričarda Niksona u Kinu i pomirenje dve zemlje a videćete i kratak omaž ocu kineskih reformi, Deng Sjaopingu- čije se izreke, poput one da nije važno koje je boje mačka dok god lovi miševe- i danas uzimaju kao osnov filozofije kineskih reformi. Saznaćete sve i o hrabrim seljacima provincije Anhui, koji su se oduprli kolektivizaciji zemlje i samoinicijativno počeli agrarnu reformu...

Bojan Brkić: "Ima još zanimljivih "sličica"/ detalja, koje smo uvrstili u emisiju zato što su ilustrativne za spoznaju moderne Kine: snimili smo penzionere koji kod kuće još uvek čuvaju "Mao bluze" a danas plaćaju robu na pijaci mobilnim telefonima, sproveli smo kratku turu po domu za stare najnovijeg standarda- koji više liči na luksuzno odmaralište. Družili smo se sa studentima Univerziteta u Gvanhdžou (koji studiraju srpski jezik i kulturu), zatim sa virtuelnim životinjama i TV voditeljem sa veštačkom inteligencijom, isprobali vožnju vozom koji se kreće brzinom od 420 kilometara na sat. Posetili smo i zastarelu fabriku stakla i porcelana u cenralnoj Kini, od koje su njeni bivši radnici sebi stvorili novi život. Videćete i inkubator u kojem anđeli gaje jednoroge, šoping centar u kojem bivši zemljoradnik (današnji kapitalista)- uveseljava sugrađane vrtoglavim akrobacijama..."

Autori: Nenad Lj. Stefanović i Bojan Brkić

Snimatelj: Dragan Radosavljević

"Kina- Zamisli nezamislivo", dvodelni dokumentarni film

RTS1, ponedeljak 11. mart (prvi deo) i utorak 12. mart (drugi deo) u 22:30

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво