Fudbal - SP: Francuska - Australija

U subotu od 12:00 časova, na Prvom programu RTS-a pratićemo meč između Francuske i Australije. Utakmica se igra na Kazanj Areni. Biće to prvi susret prvog kola grupe C na Svetskom šampionatu u Rusiji.

Nekadašnji šampioni Sveta iz 1998. godine, Francuzi, sastaju se sa aktuelnim šampionima Azijskog kupa, selekcijom Australije.

Francuzi su do prvenstva u Rusiji došli lako kroz kvalifikacije, gde su u grupi sa Holadnijom i Švedskom kao prvoplasirani tim direktno obezbedili plasman u Rusiju. Ovo im je 15, nastup na Svetskim kupovima, a od 1998. nisu propustili ni jedno Svetsko prvenstvo. Predvodi ih Didije Dešamp, čovek koji je kao kapiten ekipe podigao pehar namenjen svetskom šampionu pomenute 1998. Dešamp se uzda u kvalitete Pogbe, Grizmana, Varana, Ljorisa, Lemara, Dembelea, Fekira, Embapea i ostatka tima koji čine mahom mladi igrači u punoj snazi željni dokazivanja.

Na prošlom šampionatu Sveta u Brazilu 2014. Francuska je ispala od Nemaca u četvrtfinalu sa 1:0. U finalu prošlog prvenstva Evrope koje su organizovali 2016. istim rezultatom poraženi su u finalu od Portugalije.

Jedni su od favorita čak i za titulu prvaka planete, imaju izuzetnu ekipu sa kojom žele da ponove uspeh i 1998. Poslednji put Francuzi su došli do finala Svetkog prvenstva 2006. u Nemačkoj kada su izgubili od Italije posle penala.

Australija će igrati na svom petom Svetskom kupu - četvrti put za redom dolaze do najveće fudbalske smotre i žele da ponove uspeh iz 2006, kada su jedni put do sada prošli grupnu fazu, ali ih je u osmini finala eliminisala tada Italija - kasniji prvak Sveta.

Aktuelni su pobednici Azijskog kupa koji je 2015. igran upravo u Australiji. Nastupali su i na prošlom Kupu Konfederacija, gde nisu prošli grupu u Rusiji prošle godine, a umesto dogogodišnjeg selektora Postekolua koji je podneo ostavku ove godine, Australijance će predvoditi iskusni Holanđanin Bart Van Marvajk koji je sa Holandijom igrao u finalu Svetskog šampionata 2010.

U redovima Australije posebnu pažnju treba obratiti na legendarnog Tima Kejhila, kapitena Jedinaka, Toma Rogića i napadača Metjua Lekija. 

Komentator utakmice biće Nemanja Matić.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво