Kvadratura kruga: Muzej knjige i putovanja

Oko milion knjiga iz celog sveta nalazi se u jedinstvenom Muzeju knjige i putovanja čiji je osnivač Viktor Lazić iz Beograda.

U toj bogatoj zbirci nalazi se i nekoliko hiljada retkih knjiga ispisanih na pergamentu, papirusu, svili, tikovini, kao i na listovima od pirinča i bambusa. Među tim retkim knjigama su i one pravljenje u obliku stripa namenjene nepismenima, ali i knjige čija se starost meri vekovima.

U Lazićevoj biblioteci, koja je prikupljana više od 250 godina nalaze se i knjige koje po svom opisu spadaju u nacionalno blago.

Oko 3000 stranica vojničkih dnevnika iz Prvog svetskog rata, koje se trenutno digitalizuju u Britanskoj biblioteci, deo dnevnika Živojina Mišića, stenogrami Nikole Pašića, nalazi se u ovom muzeju, u kome je smešteno i 40 legata poznatih srpskih pisaca i umetnika, deo zaostavštine Uroša Predića u kojoj je i njegova prepiska sa Lazom Kostićem, Pajom Jovanovićem, Mokranjcem i Stevanom Sremcem.

U tom muzeju, jedinstvenom po koncepciji, nalazi se i oko 3000 minijaturnih knjiga, među kojima je i ona manja od nokta, ali i biblioteka jermenske poezije koja može da stane u džep.

30000 autograma poznatih srpskih i svetskih pisaca i umetnika, počev od Ive Andrića, preko Markesa, pa do Žaka Prevera, nalazi se u ovom muzeju čiji je osnivač Viktor Lazić, svetski putnik koji je gotovo deset godina proveo putujući po svetu, u kome nije tragao samo za retkim knjigama već i za duhovnim bogatstvom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво