S Tamarom u akciji

Akcija u Aleksandrovcu, Žabari, repriza

Deveta epizoda četvrte sezone serijala posvećena je akciji pomoći samohranoj majci Dragici Despot, koja je za sopstvenim domom tragala više od dve decenije...

Dragica je izbeglica iz Hrvatske. Uoči građanskog rata, umrle su joj majka i baka, a 1995. godine je sa ostatkom porodice (otac, brat i dve sestre) bila primorana da napusti rodni Benkovac. Nastanjeni su u selu Aleksandrovac, u opštini Žabari, gde i danas živi. Nesrećne okolnosti za porodicu Despot se, nažalost, ni tada nisu okončale: mesec dana nakon dolaska u istočnu Srbiju, brat joj je poginuo na gradilištu a nedugo zatim preminuo joj je i otac. Iz vanbračne zajednice Dragica ima sina, četrnaestogodišnjeg Igora. Sestre su joj se udale i žive u susednim selima a muž je napustio nju i dete.

Svih ovih godina ona živi u objektu (deo stare škole), koji je dobila od Komesarijata za izbeglice. Dobila je na korišćenje dve prostorije i kupatilo, tu žive ona i sin.... sve je staro i dotrajalo.

Dragica školuje sina i vredno radi već dvadeset godina. Uspela je da uštedi novac kojim je od opštine kupila kuću u selu Aleksandrovac. Samohrana majka ipak nije uspela i da opremi porodični objekat, kuća je potpuno prazna - samo krov i zidovi...

Dolaskom ekipe emisije "S Tamarom u akciji", uz mnogo vedrine, zajedničkog rada i posvećenosti, rešene su muke i ove porodice. Zahvaljujući donacijama i sponzorstvima lokalnih preduzeća, Tamarini majstori i arhitekta Aleksandar Popović su opremili kuću porodice Despot nameštajem, sredili kupatilo i kuhinju a fasadom obezbedili maksimalnu spoljašnju toplotnu izolaciju.

Kao i uvek kada se negde u Srbiji pojave Tamara Grujić i njena ekipa, pravi "talasi" solidarnosti i velike mobe ne izostaju! Ovoga puta, uz pomoć komšija i lokalne samouprave opštine Žabari, u rekordnom roku je sređeno dvorište i srušena šupa, koja je smetala. Uz pomoć lokalnih preduzetnika, Tamara je donela plodnu zemlju i moravski šljunak pa su Dragici napravili divnu baštu i okućnicu!

U devetoj epizodi videćete i znamenitosti ovog dela Braničevskog okruga: lepotu Morave, manastir u selu Četereže a saznaćete i koliko je bogata i raznovrsna ponuda kulturnih programa i manifestacija u ovom kraju istočne Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво