Zlatna ideja: Mladi preduzetnici u Nišu

U novoj epizodi serijala „Zlatna ideja" predstavljamo mlade preduzetnike iz Niša. Među njima su inovatori koji razvijaju svoje projekte i poslove u niškom Startap centru, kao i mladi koji su se vratili sa studija u Norveškoj i pokrenuli softversku kompaniju u svom gradu. Otkrivamo kako se pravi nakit iz ljubavi, ali i naočare od hrastova starih i po nekoliko hiljada godina.

Kako da započnete posao ili pomognete drugima da to isto učine zna Aleksandar Stamenković. On je osmislio aplikaciju Moja kancelarija kako bi olakšao poslovanje onima koji tek pokreću svoje kompanije, kao i brojnim preduzetnicima u vođenju administracije.

Otkrivamo i kako je ideja o razvoju platforme za brigu o starim licima Take care nastala na osnovu ličnog iskustva članova tima sa Elektronskog fakulteta u Nišu.

Za posao je uvek pravo vreme, kaže preduzetnica Nina Milenković, koja je u periodu dok je bila posvećena odrastanju dvoje dece odlučila da pokrene sopstveni posao baveći se izradom nakita od metala i tekstila.

Marko Perković pokazao nam je da je uz fakultet moguće voditi i porodični posao. On je sa svojim bratom nasledio posao od roditelja, ali i pored toga pronalazi vreme za hobi i kreativnost - stvaranje elektronske muzike.

Da je Niš mesto mnogobrojnih inicijativa pokazuje i organizacija Mladi ambasadori, nastala 2014. godine sa idejom da promoviše institucije kulutre u Nišu.

Još jedno mesto okupljanja mladih jeste i Startap centar Niš osnovan zajedničkom inicijativom Elektronskog fakulteta i grada Niša 2017. godine. Osnovni cilj centra je pordrška mladih kreativnih ljudi i razvoja startap kompanija.

Jedan od stanara Startap centra Niš jeste i kompanija Future reality sistems koju je osnovao inovator i doktor nauka Petar Pejić.

Upoznajemo vas i sa pričom Aleksandra i Miroslava koji su pre tri godine odlučili da pokrenu proizvodnju drvenih naočara. Inspiracija je, kažu, došla iz prirode, a posebno od hrasta lužnjaka, koji je u koritima naših reka ležao između šesto i šest hiljada godina.

Kompaniju Ascendik osnovala je grupa srpskih studenata u Norveškoj. Nakon studija vratili su se u rodni Niš i uposlili svoje prijatelje, ali i otvorili vrata za praktikante, stvarajući okruženje za održivo poslovanje i rad. Aplikacija koju su razvili jedna je od najpoznatijih u svetu za redukciju plavog svetla tokom čitanja noću sa više od dva miliona korisnika.

Urednik serijala: Tamara Jakovljević