Srbija na vezi

Dok pola Srbije slavi, druga polovina ide u goste, na čestitanje. Tako će i danas biti obeležen Sveti Nikola, najzastupljenija slava u Srba. Sveti Nikola smatra se zaštitnikom dece, učenih ljudi, trgovaca, moreplovaca i putnika.

Pre pet godina, Registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska postao je bogatiji  za srpsku porodičnu slavu što je prvo kulturno dobro iz Srbije upisano na tu listu.
Očuvanje i briga o kulturnom nasleđu koje je stvarano generacijama, pokazuje civilizacijski nivo jedne nacije.

Gošće "Srbije na vezi" upravo to rade – neguju i bogatstvo srpskog  kulturnog nasleđa pronose svetom.

U studiju će biti Sofija Ćuk Di Garofani, poznata umetnica, humanista i ugledni profesor akademije primenjenih umetnosti u Parizu, na odseku za tapiseriju, a povodom njene izložene tapiserije "Reminiscencija" u Etnografskom muzeju.

O dvema izložbama Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda- "Spomenik zahvalnosti Francuskoj obnova" i "Moderna Beograda – arhitektonska baština prestonice", koje su otvorene u Kulturnom centru Srbije u Parizu, govoriće istoričarka umetnosti Saša Mihajlov, rukovodilac sektora za istraživanje, valorizaciju I dokumentaciju Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.Nikolina Nika Kovačević, dirigent i vokalni solista, koja posvećeno neguje izvorni, tradicionalni zvuk i duh naše baštine, biće muzička gošća.

Urednici Milena Vujović i Jelena Đorđević Popović
Realizacija Ernestina Gligorijević

broj komentara 0 pošalji komentar