Trag: Borisav Stanković

"Slađe je snevati negoli zbilju gledati", prvi deo

Tragom biografskih podataka, poštovalaca i sećanja naslednika krenuli smo na putovanje kroz duhovni i stvarni svet Borisava Stankovića.

Ko je zapravo pisac koji i danas svojim delima budi staro Vranje? Šta je to poneo iz rodnog grada? Kakav je život imao u Beogradu noseći u sebi Vranje kao nepresušnu inspiraciju? Koji trenutak u razgovoru sa Ivom Andrićem mami suzu u oku? Kako zvuči pesma "Mirjano, mome Mirjano" u Luksemburškom parku u Parizu? Šta pamti njegova unuka i kako naslednici čuvaju sećanje na dedu?

Književnik Borisav Stanković živeo je na razmeđi vremena i prostora beležeći lepotu starog Vranja i iznenađujući značaj novog koji utiču na život i ljude. Upijao je i beležio radost i patnju ljudi o kojima je slušao ili koje je sretao od najranijeg detinjstva, proživljavao njihove sudbine i oblikovao ih u književne junake, sasvim nove ljude koji karakterišu njegov poetski svet.

Miris šimšira, jek kaldrme i šuštanje šalvara oživelo je u razgovoru sa sagovornicima koji su rado i nadahnuto govorili o Bori. U autentičnom prostoru Borine kuće i dvorištu, uz škripa kapidžika razgovarali smo o stvarnom bolu, patnji, porodičnim radostima velikog književnika sa Zorom Živadinović Davidović, unukom Borisava Stankovića, Zoranom i Milicom Davidović, njegovim naslednicima.

A šta je to meraklijsko, snažno i opijajuće u njegovom delu kazivali su Miroslav Cera Mihailović, književnik i predsednik Književne zajednice "Borisav Stanković" i Sunčica Denić, književnica i profesorka Učiteljskog fakulteta u Vranju.

Slike negdašnjeg života koje čitaocu prenosi i danas su prisutne na pozorišnoj sceni, u školskoj lektiri i člancima književnih kritičara.

Autorka: Radica Smiljković 

Urednik: Ljubisav Aleksić
Odgovorni urednik: Dragan Stojanović

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 21. apr 2015, 14:21) - anonymous [neregistrovani]

Staro, staro mi dajte

Bora Stanković, pisac koji i danas svojim delima budi ne samo staro Vranje...Svaka čast autorki i sagovornicima na čulnom prikazu svega što govori o Bori, njegovom životu i onim lepim, setnim vremenima...

(četvrtak, 16. apr 2015, 14:36) - Iz daljine [neregistrovani]

Konacno...

...trag pravih vrednosti u ocima savremenika. Vracanje korenima i tradiciji mozda je i jedini put ka ocuvanju onog naseg iskonskog. Radujem se nastavku zbog znalacki odabranih detalja, bude sva cula i ''zbilju'' boje snovima. Za postovanje!

(ponedeljak, 13. apr 2015, 19:22) - Aja [neregistrovani]

Bravo!

Svaka cast na ideji da se o velikanu srpske knjizevnosti govori na javnom servisu...! Samo napred!!! Da je vise srece da o potvrdjenim pojedincima govorimo i u udarnijim terminima! Trag je svakako prava emisija, jer je Stankovic ostavio dubok trag u nasoj knjizevnosti!