Muzika za sva vremena

Veče posvećeno Miodragu-Radetu Jašareviću

Veliki umetnik narodne muzike, dugogodišnji šef Narodnog orkestra Radio Beograda, violinista Miodrag-Rade Jašarević rođen je 1916. godine u Kruševcu. Počeo je da svira violinu u petoj godini, da bi svoju dečačku strast kasnije pretvorio u životni poziv.

Dolaskom u Beograd, njegov talenat je zapažen. Upisao je muzičku školu, zatim i Muzičku akademiju. Kada je Radio Beograd, 1947. godine, raspisao audiciju, Rade je primljen u Zabavni orkestar, da bi naredne godine prešao u Veliki narodni orkestar, na čijem čelu je bio Vlastimir Pavlović Carevac. Kada je Carevčeva violina zauvek zaćutala 1963. godine, Rade Jašarević stao je na čelo Narodnog orkestra Radio Beograda.

Slika14.jpg

Vrsnog umetnika se sećaju gosti koncerta: Predrag-Cune Gojković, Branko Belobrk, Božidar-Boki Milošević, Merima Njegomir i Branimir-Bane Đokić, šef Narodnog ansambla RTS-a.

Uz taj ansambl, na koncertu su nastupili: Darko Lazić, Marija i Marina Gobović, Jordan Nikolić, Snežana Đerdan, Slobodanka Stoiljković, Raša Pavlović, Biljana Sečivanović, Ljuba Lukić, Čeda Marković, Vera Nešić, Usnija Redžepova i Marinko i Nikola Rokvić.

Koncert posvećen Miodragu-Radetu Jašareviću, pravom tumaču narodne muzike, održan je 2. juna, u Kolarčevoj zadužbini, a gledaoci Radio-televizije Srbije moći će da ga u celini odgledaju 7. avgusta, od 18 časova.

Urednik Dušan Šukletović, reditelj Nena Kunijević.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 08. avg 2010, 11:20) - Bane [neregistrovani]

Vredi pogledati

Hvala za emisiju, tad se svirala prava narodna muzika a ne ovo danas...