Kulturni dnevnik

Na kraju ove kalendarske godine oglasio se Nacionalni savet za kulturu, analizom situacije u ovoj oblasti.

Nacionalni savet za kulturu kaže da se izvesni problemi na koje je ukazivao, već godinama ponavljaju. Takođe u svom saopštenju, posebno upozorava za neprihvatljivu situaciju u pozorištu. Za Kulturni dnevnik govore članovi Nacionalnog saveta za kulturu, kompozitorka Ivana Stefanović i reditelj Egon Savin.

Pijanistkinja Branka Parlić izvela je kompozicije koje su obeležile njenu koncertnu 2015. godinu. Program iz Parobroda, nedavno je predstavljen i londonskoj publici.

Tradicionalno, na kraju godine "Veče sa Matijom". Dobrotvorni program koji Matija Bećković održava u Zvezdara teatru. Ovom nezaboravnom druženju sa akademikom Bećkovićem prisustvovala je i ekipa Kulturnog dnevnika.

Na Zvezdari Matija Bećković, a u Savamali Danijel Čehranov i potpuno drugačije književno veče i promocija romana prvenca "Alfama", ovog poznatog beogradskog DJ-ja.

Kada je 2015. godina u pitanju, svakako ju je obeležila i odluka Uneska da Telegram objave rata Austrougarske Srbiji upiše u Međunarodni registar "Sećanje sveta". Original ovog telegrama čuva se u Arhivu Srbije.

Dani praznika podsetili su nas i na jedan stari naslov "Srpske praznične priče". Duboki su koreni u srpskoj pripovetci o praznicima u životu naroda. Iz ove zbirke, koju je sačinio Saša Hadži Tančić izranjaju dva veka istorije našeg naroda.

Knjiga "Kejt: Unutar duge", jeste jedinstvena kolekcija retkih i do sada neobjavljivanih fotografija Kejt Buš, koje je snimio njen brat Džon Karder Buš, pisac i fotograf.

Gost Kulturnog dnevnika je Maja Vukadinović, kulturolog i analitičar medija.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti i kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija. Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Vojka Pajkić Đorđević
Realizator: Maja Mandić

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 04. jan 2016, 21:47) - Goran [neregistrovani]

TvTeatar

Odlicne su vam ove emisije na odlozeno gledanje. Ako je moguce da dodate i TvTeatar. Ovde ili na Youtube, svejedno. Hvala.