Oko 11: Šta bismo s parama?

O manjku novca u budžetu, šta bismo radili čak i da novac dobijemo, od prodaje Telekoma ili nekako drugačije i kakva je ekonomska budućnost Srbije, u emisiji OKO 11 govori poslovni konsultant Nebojša Katić.

U petoj godini svetske ekonomske krize Srbija je u naročito teškoj situaciji; rešenja nudi jedino MMF, koji, gost emisije OKO 11 Nebojša Katić, poslovni konsultant iz Londona naziva civilizovanim uterivačem dugova.

Postoji li druga načini za rešavanje srpske budžetske drame, da li treba prodavati Telekom, da li imamo plan šta ćemo s novcem ako Telekom prodamo i zašto nam se smeši klopka srednje razvijenosti, iako iz ovog položaja i ta klopka deluje kao ostvarenje sna.

Autor emisije: Gorislav Papić

broj komentara 17 pošalji komentar
(utorak, 16. jul 2013, 16:56) - Marko [neregistrovani]

bravo

bravo na izboru gosta

(ponedeljak, 15. jul 2013, 13:10) - Dragan [neregistrovani]

Sve je vrlo kompleksno

Gdin Katic zasluzuje pohvale jer diskutuje otvoreno. Nase dileme su komplikovane. Na primer imamo Telekom, koji je veliki za nase pojmove, a premali i na evropskom nivou gde vladaju gigatni koji su mnogo desetina puta veci. Samo takvi giganti mogu da ulaze u nove tehnologije kao sto su 4G. Znaci postoji rizik da Telekom kao sto je bilo primera u drugim sektorima ne odvaja dovoljno sredstva za razvoj vec to iskazuje u nekom fiktivnom profitu. Na drugoj strani nasa drzava uzima trenutno kredit od Rusije, cca 500m dolara na 10 godina, mislim da je kamata 2.5%, sto je povoljno ali opet trosak kamate bice tokom tij 10 godina makar 100m dolara. Tu je onda jedan od dilema da li izbeci takvu kamatu koju cemo mi gradjani platiti ili prodati deo Telekoma i razresiti tekuce probleme. To je samo jedna od dilema. Kao sto gdin Katic dobro zna, svetom vlada krupni kapital i manevarski prostor je vrlo mali. Normalno je da strane firme izvlace deo profita napolje u svoje maticne firme ali nase je da ih ubedeimo da im je najekonomicnije da ga reinvestiraju kdo nas.

(četvrtak, 11. jul 2013, 22:18) - anonymous [neregistrovani]

Браво

Одличан избор госта. Мени остаје само нада да је и неко од наших политичара гледао емисију...

(četvrtak, 11. jul 2013, 21:10) - petar [neregistrovani]

cudo

Hvala Vam sto ste me razuverili u mislima da u Srbiji i iz Srbije ne postoje pametni, posteni i iskreni ljudi.Ipak postoje, i uveren sam da ce kad tad i oni moci da kazu i pomognu ovoj prevarnoj i napacenoj zemlji i narodu. Treba biti strpljiv i mora sve da dodje na svoje, normalno, humano i prosperitetno, za nasu decu.
Jos jednom hvala na prikazu ove emisije sa gospodinom N. Katic-em.

(četvrtak, 11. jul 2013, 15:51) - Petrovic [neregistrovani]

-

Hvala RTS-u sto su uradili ovu emisiju za Nebojsom Katicem;
gospodin Katic je sada bio nesto otvoreniji u kritikama srpske NE ekonomije; Ono sto se dogadja kod nas evo vec 13 godina posle sankcija jeste rastakanje i unistavanje domacih resursa a tu ubrajam i ljude; Napisano je mnogo kritika ali sprska ekonomska i politicka vrhuska radi po svom, po receptu vlast i licno bogacenje ...o zemlji, narodu i razvoju NIKO ne misli.
Rezultati su ovakvi kakvi jesu; Voditelj treba da nauci lekciju iz ekonomije da se budzet ne pokriva "odnegde" vec dodatnim zaduzivanjem i rastom javnog duga, i da ovakav put vodi u bankrot svih nas, a mozda ne onih koji su ovo napravili sa nama i koji nas uporno pljackaju evo vec vise od dvadeset godina;
Milan Knezevic je pozvan da govori kao ekonomista, ali on je filozof po struci (?) i potpuno je nejasno kako je on razvio poslove sa tekstilom o kojem nista nije znao pre 90 ih dok su drugi propadali (?) on se obogatio (??) Neki su ga cak predlagali da bude ministar ..
Nasi ekonomisti u prilozima ocajno podbacili

(četvrtak, 11. jul 2013, 15:10) - Milica [neregistrovani]

bravo

Odlična emisija!

(četvrtak, 11. jul 2013, 13:54) - anonymous [neregistrovani]

Papicu

Zahvaljujem ti sto si odabrao za gosta N. Katica. Odavno nismo videli pametnog, stručnog i razumnog ekonomistu koji ima šta da kaže na način da ga građani razumeju.Šteta je za Srbiju što naši ministri neznaju ni deo onoga što je taj KATIĆ rekao.

(četvrtak, 11. jul 2013, 13:35) - Moravija [neregistrovani]

dobro je

Овај човек већ одавно на свом блогу економске проблеме Србије посматра и разматра веома смислено и здраворазумски. А вези онога што је говорио о грађењу инфраструктуре, па драги моји, аутопут кроз Србију (север-југ) направила је лопата и крамп српског радника, а у данашње време механизације нисмо у стању да то исто учинимо, већ су нам потребни Грци, Аустријанци (ваљда да нам покажу како се управља булдожером). Нажалост, нема у овој данашњој Србији политичара који је у стању и који хоће да учини нешто добро за овај народ.

(četvrtak, 11. jul 2013, 13:31) - Nemanja [neregistrovani]

Hvala dragom bogu

Hvala dragom bogu da ste doveli jednog pametnog čoveka na kaže šta zna. Ovo je prvi put da sam video pametnu i obrazovnu osobu na nekoj našoj televiziji u poslednijh 10 godina. Gospodine Katiću ja ću za Vas da glasam na narednim izborima.

(četvrtak, 11. jul 2013, 12:13) - anonymous [neregistrovani]

objasnio...

za Ministra !!!

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]