Čitaj mi!

Sasvim prirodno: Pohod na zemlju Srbiju

Novogodišnji tv program na RTS-u , ne može proći bez premijernog izdanja emisije "Savim prirodno". Ove jeseni autor Jovan Memedović obreo se u Rusiji odakle je doneo vrlo neobičnu priču.

Zajedno sa još 20 Rusa i snimateljem Sonijem Darijevićem plovio je na starinskim drvenim lađama i započeo pohod na zemlju Srbiju. Autor Jovan Memedović potvrđuje da bi zbog dobre priče otišao i na kraj sveta.

"U vremenu današnjem živi se brzo, novo vreme nameće nove vrednosti...skloni smo zaboravljanju porekla, udaljavamo se od tradicije...

Baš zato uradili smo nešto potpuno suprotno: vratili se 1000 godina unazad - usporili vreme ... pokazali poštovanje prema istoriji, i pustili da nas priroda nosi svojim putevima.

Upustili smo se u ozbiljan pohod: pokrenuli smo tri staroruske lađe i zaplovili sa severa Rusije ...putem dugim 5000 kilometara , od jezera Onega pa dalje vodenim putevima na jug do Dunava i do Beograda.

Bila je to ideja Ruskog jeromonaha Feoktista koji nas je lako zarazio svojom energijom i nismo mogli da odbijemo njegov predlog da se ukrcamo na lađe i kamerom ispratimo veći deo puta. Putovati po Ruskoj prirodi podrazumeva sve samo ne komfor, ovoga puta namučio sam se pošteno, ali sada kada montiramo materijal mogu da kažem da je vredelo...kroz ovo putovanje spojili smo avanturu, tradiciju i istoriju, u jednom od najlepših predela severa Rusije - gledaoci će imati utisak kao da su bili sa nama, kao da su učestvovali".

Autor, Jovan Memedović.

Snimatelj, Soni Darijević.

Montaža, Violeta Trpčevski .

broj komentara 41 pošalji komentar
(petak, 01. jun 2012, 20:20) - UTN [neregistrovani]

rsj

Dolaze Rusi sad ovog vikenda.

(nedelja, 13. maj 2012, 14:09) - anonymous [neregistrovani]

има ли вести

Има ли ико из РТС-а да нам може дати било какво обавештење о наставку путовања

(petak, 11. maj 2012, 19:16) - anonymous [neregistrovani]

Roosi

su nastali kad se desila invazija vikinga u IX i X vijeku. Slaveni vikinge nazivaju "rosi" zbog boje kose koja je jarko crvena (obojena ili prirodna to se ne zna)! Rurik osniva Kremlj i osniva rusku naciju! Helga postaje Olga i sl.

(petak, 11. maj 2012, 00:13) - aniti [neregistrovani]

za svibor

da li znate kad ce doci

(četvrtak, 10. maj 2012, 22:20) - Љиља [neregistrovani]

долазак

Да ли се зна нешто више о наставку похода. Чула сам да су почетком маја наставили пут. Да ли ће Јован бити опет са њима.

(ponedeljak, 30. apr 2012, 19:40) - Varjag [neregistrovani]

Kad stizu?

Zna li iko kad stizu ovi ljudi u Srbiju?
Valjalo bi ih docekati...
Pozdrav.

(nedelja, 08. jan 2012, 14:10) - Pesma II [neregistrovani]

Сербия

Pesma ruskog svestenika posvecena Radivoju Radulovicu chelniku SVIBORA u izvodjenju Kosovskih bozura i hora Sveti Jovan Damaskin iz Petrograda
http://www.youtube.com/watch?v=-dR-MdAu1Qo
=
Jovane hvala neizmerno na svemu sto ste nam otkrili, cemu ste nas naucili i na toj neverovatnoj snazi pozitivne energije.

(nedelja, 08. jan 2012, 11:56) - anonymous [neregistrovani]

Неизрециво хвала

Јоване, велико хвала за ово. Да се види ко смо и одакле смо, да нисмо репа без корена, и да нас не гурају на силу тамо где не припадамо.

Све за Словенство!

(petak, 06. jan 2012, 16:38) - anonymous [neregistrovani]

Hercegovina

Volio bi da ima više ovakvih misija, pokotovo emisija o netaknutoj prirodi,o tradiciji jednog naroda. Narucito bih volio kada bi mogli snimiti emisiju o hercegovini, i planini zelengori na kojoj su mnoga prirodna jezera, a ima ih 7.u toku ljeta na zelengori su brojni katuni i gostoljubljivi gorštaci koji su spremni podijeliti sa putnikom sve sto imaju. Zelengora je bogata divljaci a ima i zavidan broj medvjeda, divikoza, divljih mačaka. Veliki pozdrav i svakavam čast

(četvrtak, 05. jan 2012, 16:36) - anonymous [neregistrovani]

Svaka cast

Odlicno, a pjesma je fenomenalna!