Čitaj mi!

Pravo na sutra, specijal

Prihvat osoba vraćenih na osnovu sporazuma o readmisiji, za Srbiju ne predstavlja samo obavezu prema Evropskoj uniji i drugim državama potpisnicama, već je i čitav niz aktivnosti kako bi se tim ljudima obezbedilo pravo na pravo - jednak tretman i položaj kakav imaju svi građani Republike Srbije, i trajna, održiva rešenja za njihovu egzistenciju i punu reintegraciju.

O problemima povratnika, podršci koju im pružaju državne institucije, lokalne samouprave , partnerska udruženja i nevladine organizacije, govore emisije drugog serijala Pravo na sutra specijal, posvećene readmisantima.

Prvi korak podrške je pružanje informacija o pravnim i administrativnim procedurama, neophodnim za ostvarivanje prava u domenu zdravstvene i socijalne zaštite i prava na rad, a najčešći problem koji readmisanti imaju po povratku u Srbiju, jeste nedostatak ličnih dokumenata. Neki od njih čak nisu ni upisani u matične knjige rođenih i državljana. Projekat besplatne pravne pomoći, koji finansira Evropska unija, olakšava im rešavanje ovih prvih problema sa kojima se suočavaju - pravni timovi projekta pomažu i zastupaju readmisante u postupcima upisa u matične knjige, prijave prebivališta i pribavljanje ličnih dokumenata.

Svaka je povratnička priča - priča o jednom snu. Ali, i o teškom putu u Evropu i nazad. Primeri onih koji su, uz pomoć i podršku, u domovini, uspešno krenuli iz početka, ohrabruju i potvrđuju da su prava rešenja - dostižna.

Autorka emisije: Jelena Božović
Snimatelj: Dušan Perić
Montaža: Goran Damljanović