Trezor

Pre magnetofona i magnetoskopa, Razgovor veterana br. 15, prvi deo - Ljubivoje Vidosavljević, pevač Radio Beograda i producent u Televiziji Beograd, priča o vremenu pred Drugi svetski rat, vojničkim danima, zarobljeništvu i boravku u Grčkoj.

U Atini  upoznaje kompozitora i pesnika Hristosa Heropulosa sa kojim je kasnije pevao na grčkim radio stanicama. Po dolasku u Beograd polaže audiciju za pevača narodne muzike kod Vlastimira Pavlovića Carevca. Tada je šest pevača: Danica Obrenić, Anđelija Milić, Radmila Dimić, Zorka Butaš, Vukašin Jeftić i Ljubivoje Vidosavljević primljeno za stalne soliste Radio-Beograda, koji su kasnije ostavili veliki broj trajnih snimaka u Zvučnom arhivu radija.

Osnivanjem Televizije Beograd, Vidosavljevič je detaširan na dalji posao na Televiziju, na mesto sekretara Kulturno-umetničke redakcije, gde mu je glavni urednik bio Lola Đukić, a kasnije prelazi u sektor Proizvodnje programa, odakle je otišao i u penziju 1980. godine.

Pored rada na Televiziji, nastavio je i sa pevanjem, kako kaže, iz zadovoljstva.

U ovoj emisije slušamo pesme koje je Ljubivoje snimio sa Carevčevim orkestrom: "Raslo mi je badem drvo", "Marš na Drinu", "Kolika je noćca", "Bolan mi leži kara Mustafa", "Moj Milane"; sa orkestrom Đorđa Karaklajića  "Sedi Mara na kamen studencu";  kao i grčke pesme koje je napisao Hristos Heropulos: "Then Pirazi", "Oniro Ftoho Mu", i "Then In Anaga Na Mu Pis An M'Agapas". Korišćeni snimci Zvučnog arhiva Radio-Beograda.

* Učesnici: Ljubivoje Vidosavljević i Kamenko Katić

* Snimatelj Željko Malić, asistent Milorad Ševo, snimatelji zvuka  Ljuba Jovanović i Milan Đorđević, rasvetljivač Dragan Urošević, organizator Gordana Grdanović, realizacija Sandra Milošević i Branislava Teodosić, urednik Bojana Andrić

* Snimano 27. septembra 2009, Redakcija za Istoriografiju

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 23. jul 2014, 15:04) - anonymous [neregistrovani]

Sasa Janos

Hvala na ovakvim slikama i informacijama o generacijama koje su temelj narodne mzuke. O ovoj generaciji malo znam ali generacija koja je krenula muzikom krajem pedesetih i pocetkom sezdesetih mislim da je neprevazidjena: Vasilija Radojcic, Stanisa Stosic, Mira Vasiljevic, Tozovac, Dragoljub Lazarevic...

(sreda, 25. avg 2010, 08:15) - Saša Janoš [neregistrovani]

dopuna za fotografiju

dve osobe u poslednjem redu na fotografiji, s leva na desno su: gitarista Dušan Radančević ( imao svoj ansambl)i legendarni harmonikaš Dušan Radetić (vođa Seksteta Radio Beograda) Obojica bili muzički urednici na Radio Beogradu.
Radujem se emisiji, i svaka čast Sandri Milošević