Trezor

U čast reditelja Aleksandra Đorđevića (Subotica, 28.7.1924 - Beograd, 27.4.2005)

Aleksandar Đorđević - televizijski, filmski i pozorišni reditelj. Završio je Pozorišnu akademiju u Beogradu 1952, u klasi prof. dr Huga Klajna. Reditelj je u niškom Narodnom pozorištu od 1952. do 1961. godine, kada prelazi na Televiziju Beograd u stalni angažman, od 1961. do 1990.

Njegov pozorišni opus iznosi oko 200 režija. Autor je 8 igranih filmova i mnogobrojnih režija televizijskih drama: Gospodin Foka, Prijateljstvo, zanat najstariji, Čep koji ne propušta vodu; televizijskih serija: Levaci, Samci,  Otpisani, Povratak otpisanih, Vruć vetar, Bolji život, Srećni ljudi; igranih filmova: Povratak otpisani, Hajde da se volimo, Dnevnik bekstva sa robije, Avanture Borivoja Šurdilovića, Kraljevski voz, Jaguarov skok; predstava: Kraj vikenda, Violinista na krovu, Poltron, Večiti student, Jalta, Jalta, Ljubavnik.

Izdvajamo nagrade: Oktobarska nagrada, 1984; prva nagrada na Holivudskom TV festivalu 1972. za TV film Čep koji ne propušta vodu; nagrade na televizijskim festivalima Bled '69. i Portorož '74; nagrada za životno delo RTB, 1978.

Aleksandar Đorđević je jedan od najistaknutijih reditelja Beogradske televizije, čije je režijsko delo obeležilo najveće domete u produkciji Beogradske televizije.

Mala šala - Trojica prijatelja iz detinjstva, sada četrdesetogodišnjaci, go­di­nama zajedno uplaćuju igru na sreću - loto. Razume se, oni se dru­že intenzivno, ali jedan od njih nerado se maša za džep u ka­fa­ni. Želeći da ga nasamare, druga dvojica puste pre­ko video-rekordera snimak ra­ni­jeg izvlačenja lotoa i otkriju svome pri­jatelju da su dobili og­ro­m­nu premiju.

Toga trenutka situaci­ja se menja. Naš junak pos­taje sa­mo­uveren, pokazuje zube di­rektoru škole u kojoj radi, sup­rot­stav­lja se tašti koja ga ma­l­tre­tira, napušta ženu. Shvatajući da je šala oti­šla predaleko, pri­jatelji pokušavaju da ga nađu i otkriju mu isti­nu.

* Uloge: Vojislav Brajović, Lazar Ristovski, Dragan Nikolić, Ljiljana Blagojević, Bora Stojanović, Žiža Stojanović, Stevan Gardinovački, Ljubica Ković i dr.

* Scenarista Siniša Kovačević, scenograf Slobodan Rundo, kostimograf Jasna Janković, kompozitor Vojislav Kostić, snimatelj Bratislav Grbić; montažer Ivanka Pravica, reditelj Aleksandar Đorđević.

* Premijerno emitovano 23. novembra 1992, Redakcija igranog programa.

Trezor podseća

Utorkom u 17 časova na RTS Digital

Rasprava o svetlu - Najzaslužnija komponenta u stvaranju televizijske slike u kreativno-artističkom smislu je faktor svetla. Pomoću svetla i senki u ravni slike, koja ima dve dimenzije, stvara se iluzija prostora, dubine, daljine - odnosno utisak treće dimenzije.

Inicijativu da se razgovara o toj temi dao je Zdravko Ignjatović, koji se dvadeset godina bavio televizijskim svetlom u programima Televizije Beograd (1966-1985). U nameri da se sagleda specifičnost fenomena televizijske slike i da se rastumači pojam radnog mesta onog ko se tim poslom bavi, pokuša tačnije da se definiše njegova funkcija različito ispisana u odjavnim špicama emisija (svetlo, majstor svetla, realizator svetla, dizajner svetla, glavni snimatelj, direktor fotografije), Trezor je pozvao na raspravu u Studio IV profesionalce sa iskustvom u pozorištu, filmu i televiziji.

* Učestvuju: Zdravko Ignjatović, Predrag Pega Popović (direktor fotografije i dekan Fakulteta dramskih umetnosti), Arsenije Jovanović (pozorišni i televizijski reditelj); a izjave i mišljenja dali su i Aleksandar-Luj Todorović, Čedomir Stanković, Milorad Milinković, Fatmir Nuši i dr.

* Voditelj i scenarista Stanko Crnobrnja, reditelj Maša Vujošević.

* Premijerno emitovano 1. aprila 2004, Redakcija za istoriografiju.

broj komentara 0 pošalji komentar