Danilo Kiš: Uspomene, sećanja

U poslednjim, za žive vidljivim časovima, verni prijatelj upitao je Danila boli li ga šta. "Da", rekao je. "Šta?", upitao je prijatelj. "Život", odgovorio je Danilo. Borislav Pekić (Vidici, 1990.)

Projekat posvećen spomenu na pisca, povodom dvadesetogodišnjice njegove smrti.

TV film o Danilu Kišu je pokušaj da se iz novog ugla sagledaju život i ostavština za srpsku i jugoslovensku književnost jednog od najznačajnijih stvaralaca druge polovine dvadesetog veka. U tome su nam pomogle dve Kišu najbliskije osobe: Mirjana Miočinović i Paskal Delpeš.

Okosnicu filma čine iskazi prijatelja, savremenika, poznavaoca njegovih dela iz raznih generacija, pisci sa kojima se Kiš susretao prilikom boravka u Francuskoj, na putovanjima i prigodnim manifestacijama, izdavači i prevodioci.

U beogradski i novosadski krug prijatelja i poznavaoca spadaju: Predrag Čudić, Filip David, Ibrahim Hadžić, Božo Koprivica, Aleksandar Mandić, Miloš i Vukašin Stambolić, Oto Tolnaj, Laslo Vegel, Vida Ognjenović.

Sa Mirom Glavurtićem i Mirkom Kovačem su, zajedno sa Pekićem i Davidom, osnovali grupu istomišljenika. Kovač i Filip David svedoče o tom vremenu.

Kišovi francuski prijatelji i poštovaoci: Stanko Cerović, bračni par Termačić, Dado Đurić, Ljuba Popović, Jagoda Bujić, Vladimir Veličković, B. A. Levi, Antonin Lim, Gi Skarpeta.

Tu su i mađarski pisci Peter Esterhazi i Đerđ Konrad. Njihove izjave dobili smo zahvaljujući Laslu Vegelu i TV stanici "Dunav" iz Budimpešte.

Dostupne su nam bile i Kayoko Jamasaki i Ayaku Oku, koje su prevele njegove knjige (Peščanik i Baštu, pepeo) na japanski jezik.

Film je protkan odlomcima iz proze D. Kiša, koje izgovara Miki Manojlović, jedan za srpsku verziju teksta i isti taj i za francusku verziju.

Iskazima i odlomcima iz intervjua sa piscem, sačuvanim u Programskom arhivu RTS-a, Teleskopiji Bore Krivokapića, uveli smo "živog" pisca u film, a insertom iz filma Aleksandra Mandića Goli život, prikazali poslednji Kišov medijski nastup. Sačuvani su i iskazi Suzan Sontag i Josifa Brodskog, i mlađih pisaca iz više evropskih zemalja, okupljenih na Simpozijumu posvećenom Kišu u CZDK, 2005. godine.

Producent Dobrivoje Ilić

Direktor fotografije Zoran Sinđelić

Odgovorni urednik Vladimir Arsić

Scenario i režija Dragomir Zupanc

broj komentara 13 pošalji komentar
(četvrtak, 31. dec 2009, 12:39) - anonymous [neregistrovani]

jos jedna molba

Molim Vas da omogucite download, emisija je odlicno uradjena.

(ponedeljak, 28. dec 2009, 22:16) - Bobi Drašković, prof. franc. jezika [neregistrovani]

Predlog

Usudio bih se da kažem da to više neće biti samo vaša ljubaznost, da se odazovete molbama onih koji su se do sada javili i stavite snimak filma na sajt ili uradite DVD, nego i vaša obaveza, s obzirom na kulturnu misiju koju imate kao javni servis.
Predlažem:
1. da svakako emisiju stavite na sajt RTS
2. da DVD naprave gospoda Zupanc i Arsić u proširenom izdanju, tako što će dodatak do punog kapaciteta diska od 2 h obuhvatiti i materijal koji je pripremljen, a nije ušao u definitivnu verziju, ili pak izbor video zapisa sa Danilom Kišom(intervjua ili drugih)koji bi, čvrsto se nadam, morali postojati u video-arhivi RTS-a. Možda bi DVD, uz solidan marketing, imao i komercijalni uspeh.
S poštovanjem

(nedelja, 27. dec 2009, 22:14) - anonymous [neregistrovani]

исто

И ја вас најискреније молим да поставите емисију на сајт и да тако свима нама који нисмо на време погледали, омогућите то....МОЛИМ ВАС!!!

(nedelja, 27. dec 2009, 15:55) - direktor [neregistrovani]

ja

vam naredjujem da reprizirate film o kisu

(sreda, 21. okt 2009, 19:17) - suzana d. [neregistrovani]

molba za kisa

i od mene slicna molba... molim vas stavite film na sajt...
hvala!

(ponedeljak, 19. okt 2009, 20:38) - anonymous [neregistrovani]

na sajtu

Jos jedna molba da stavite ovaj film u vasu arhivu na sajtu.
Hvala unapred

(ponedeljak, 19. okt 2009, 15:29) - Slobodanka [neregistrovani]

Dokumentarac o Danilu Kishu

Molim Vas da reprizirate dokumentarac o Danilu Kisu emitovan povodom godisnjice njegove smrti ili da ga nacinite dostupnim na Vasem site-u.
Pozdrav,
Slobodanka

(ponedeljak, 19. okt 2009, 13:11) - anonymous [neregistrovani]

kish

i ja, molim vas stavite u rubrike emisije, u delu dokumentarni filomovi. da li ce biti jos nekog dela, nacuo sam nesto?

(ponedeljak, 19. okt 2009, 09:48) - Biljana [neregistrovani]

film

pridruzujem se molbama!!!

(nedelja, 18. okt 2009, 16:19) - milan [neregistrovani]

komentar

pridruzujem se molbi za repriziranje dokumentarca o danilu kisu.