Pobednik. Meštrović

Kako je obnovljen najpoznatiji spomenik prestonice, kako je podignut  1928. i zašto je Ivan Meštrović autor.

Posle 4 meseca, Pobednik se vratio na svoje mesto i ponovo nas posmatra sa visine od oko 17 metara, kao i prethodnih nešto više od devet decenija.

Oko magazin - o rekonstrukciji Pobednika, ali i o tome kad je odlučeno da bude postavljen na Kalemganu i zašto je baš Ivan Meštrović autor. Kada je Meštović postao „dvorski umetnik"? Kakve su nejgove veze sa kraljevskom porodicom i jugoslovenskom prestonicom  - podsećamo na intervju umetnikovog sina Mate meštovića za Oko magazin.

Koliko je Meštovićevo delo oblikovala nacionalna istorija, mitologija i epika i kako izgleda Pobednik iz Narodnog muzeja, objašnjava Lidija Ham Milovanović, viši kustos.

O rekonstrukciji Pobednika - koliko je i da li je sada drugačiji, da li izgleda isto kao 1928. i da li je zaboravio ožiljke Drugog svetskog rata?

Kako se prilagodio savremenom dobu i koliko je bio ozbiljan izazov za rekonstrukciju, za Oko magazin govore članovi tima koji je radio obnovu spomenika: vajar Zoran Kuzmanović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković, arhitekta-konzervator Nevenka Novaković i istoričar umetnosti Bojana Ibrajter Gazibara.

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]