Oko ekonomije: Podvlačenje crte

Volja o proveri porekla imovine opet na proveri

Kako sa platom manjom od hiljadu evra, gradjanin sebi može da priušti stan vredan više stotina hiljada evra, vikendicu, jahtu itd? Znak pitanja je još veći ukoliko je reč o javnom funkcioneru. Srbija bi do konačno mogla da dobije Zakon o preklu imovine, jer su ministarstva pravde i finansija predložili Nacrt tog zakona,a javna rasprava je upravo završena. Pod lupom bi tako mogli da se nađu i političari i privrednici i estradni umetnici. Plan je da se Zakon primenjuje retroaktivno,a crta se podvlači 1.januara 2007. godine. I to ne bi bio i nije prvi put da se takav zakon najavljuje, s obzirom na to da se punih 18 godina njime "preti" svima onima koji izbegavaju prijavljivanje prihoda, poreza i koji dobijaju nadoknade za razne "kombinacije".

O zakonu o poreklu imovine, ideji - kako bi trebalo i kako bi mogao da se primenjuje, da li je presudna politička volja i/ili beskompromisnost i stručnost poreznika, kako je ovaj problem rešen u drugim zemljama, razgovaramo u emisiji Oko ekonomije.

Gosti su: Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde i Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija.

Emisiju vodi i uredjuje Vesna Damjanić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]