Kulturni dnevnik

U Jugoslovenskoj kinoteci počeli su Dani slovenačkog filma. Ova četvrta revija otvorena je filmom "Cankar" reditelja Amira Muratovića, koji je u isto vreme premijenro prikazan i na RTV Slovenija, jer 11. decembar je dan obeležavanja stogodišnjice od smrti znamenitog slovenačkog književnika i narodnog tribuna Ivana Cankara. Tim povodom gošća Kulturnog dnevnika je Živa Emeršič urednica Kulturno umetničkog programa RTV Slovenija.

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti svečanom akademijom obeleženo je sto godina od rođenja Aleksandra Solženjicina, pisca koji je bio ključna figura svoje epohe.

Ovo je godina kada Fakultet dramskih umetnosti obeležava 70 godina od svog osnivanja. Uručenje godišnjih nagrada u godini jubileja prilika je i za podsećanje na hrabre umetničke iskorake ovog fakulteta.

U Kolarčevoj zadužbini održan je tradicionalni Zimski koncert simfonijskog orkestra Fakulteta muzičke umetnosti.

U Narodnoj biblioteci Srbije predstavljena je treća sveska Antologije srpske popularne pesme, sa podnaslovom "Vreme popa i roka 1980-2000" koju je objavilo Udruženje kompozitora Srbije.

Izložba fotografija "Otkrijte Sefarad", koja posetioce vodi na magično putovanje trgovima sefardskih Jevreja otvorena je u galeriji Instituta Servantes.

U Kulturnom dnevniku predstavljamo roman "Olga Bernharda Šlinka.

U rubrici "Reč kritike" pozorišni kritičar Ana Tasić govori o predstavi" Limunacija" Dušana Kovačevića u režiji Nebojše Bradića u izvođenju ansambla niškog Narodnog pozorišta.

Na upravo završenom sajmu knjiga u Puli publika je kao najbolju odabrala knjigu "Gorgone" Ješe Denegrija. Knjiga "Gorgone", koje je ponela priznanje publike "Libar za vajk" je monografija jedne od najvažnijih posleratnih umetničkih grupa - Gorgone - i rezultat je višegodišnjeg istraživanja kojim je predstavljeno sveobuhvatno zajedničko i samostalno delovanje njenih članova.

U rimskoj galeriji Borgeze otvorena je izuzetna izložba "Pikaso. Skulptura." Reč je o prvoj postavci u Italiji  posvećenoj  Pikasu vajaru. 

Urednik Vojka Pajkić Đorđević
Realizator Maja Mandić
Montažer Jovana Filipović

broj komentara 0 pošalji komentar