Železnica Srbije – spora i dužna

Koliki su dugovi srpske železnice i kakve su šanse za njen oporavak?

Iako revizori koji su utvrđivali finansijsko stanje Železnica Srbije o tome ne govore, u medije je procurila informacija da su dugovi tog javnog preduzeća oko milijardu evra.

Rukovodstvo Železnica Srbije tvrdi da je reč o desetostruko manjem iznosu i da je to obračunski, a ne stvarni dug.

Šta god da je tačno, neće izmeniti sliku srpske železnice koja je spora, neredovna, sa starim kompozicijama i vrlo nepouzdana.

Može li se na prugama u Srbiji nešto promeniti i koliko brzo, odgovaraju:

Milovan Marković, generalni direktor Železnica Srbije,

Dejan Lasica, pomoćnik ministra infrastrukture za železnicu i intermodalni transport i

Milan Marković, šef Katedre za železnički saobraćaj na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 12. feb 2010, 19:08) - anonymous [neregistrovani]

kola

ne shvatate Vi

hteo je reći da su krivi pregledači kola u polaznoj stanici jer nisu primemtili kvar i što su uopšte pustili u saobraćaj ta kola

nisu krivi oni koji su uočili kvar

(četvrtak, 11. feb 2010, 23:58) - pregledac kola [neregistrovani]

kocnica

Ne shvatam gospodina profesora kada kaze da su pregledaci kola krivi zato sto je u usputnoj stanici konstatovana neispravnost na vitalnom delu kola (vagona) tj. na kocionom sistemu. Da li je pogresno vrsiti proveru kocionih uredjaja na prelaznim i usputnim stanicama? I da li je pogresno iskljucivati iz saobracaja kola, sa neispravnim kocionim uredjajima?
Sta ste mislili kad ste rekli da su pregledaci kola pogresili tako sto su obavili svoj posao. Trebalo je pohvaliti rad pregledne sluzbe, jer jedino jos pregledna sluzba vodi racuna o postovanju propisa i ako se na tu sluzbu vrsi veliki pritisak da ne obavi svoj posao na pravi nacin.

(ponedeljak, 08. feb 2010, 19:01) - SRKI GRF [neregistrovani]

Nažalost :(

Vozim se vozovima, jer to volim, ali za takav put, treba se naoružati strpljenjem i dobrom voljom... Sve to ne bi moralo, da se na rukovodeće pozicije ne dovode partijski ljudi, već stručnjaci i operativni ljudi!

(ponedeljak, 08. feb 2010, 18:52) - zoran [neregistrovani]

Dokle price?

Zeleznica je u fazi restruktuiranja vec 8 godina!? Bitno je bilo svakom generalnom direktoru da kaze da je zeleznicu napustilo 1000 radnika!sustinske reorganizacije nema , niti unutrasnji sistem dozvoljava da dodje do sustinskih reformi u organizaciji preduzeca , a sve se vrti oko retrogradnih kadrova koji su navikli da budu na vlasti unutar sistema i da vladaju sindikatom, a ne preduzecem.

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]