Trag: "Kapija slobode"

Više od 40 hiljada srpskih vojnika poginulo je i ranjeno tokom prvog pokušaja proboja Solunskog fronta, 1916. godine.

Najžešće borbe vođene su protiv bugarskih jedinica na planini Nidže u blizini Bitolja, za osvajanje dve i po hiljade metara visokog planinskog vrha - Kajmakčalana. Ovu stratešku tačku srpski vojnici zvali su - Kapija slobode.

Emisija "Trag - Kapija slobode" rekonstruiše junačku borbu srpske vojske ali i podseća na težak zaborav koji polako prekriva spomen kompleks na Kajmakčalanu i njegove heroje.

Autor: Novica Savić

Urednik: Ljuba Aleksić

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 09. okt 2010, 22:42) - Legaz [neregistrovani]

Kapija slobode

Oj Srbijo medju šljivama, zaboravila si ti tvoje sinove.

(ponedeljak, 24. avg 2009, 00:43) - boki [neregistrovani]

КАПИЈА СЛОБОДЕ

Зашто се не може извршити download емисије?!

(četvrtak, 04. dec 2008, 19:54) - Milivoje [neregistrovani]

Vise ovakvih emisija

Trebalo bih emitovati vise ovakvih emisija da bih se mladima u Srbiji prikazalo kako se cuvala Srpska otadzbina. Jer je 1 svetski rat najsvetliji deo srpske vojske i srpske istorije!

(utorak, 02. dec 2008, 14:52) - IVANA,ATINA [neregistrovani]

Da se ne zaboravi

Srbi su poznati po pogubno kratkom pamćenju. Retko ko u ovoj zemlji može da nabroji svoje pretke dalje od pradede i prababe. To je zabrinjavajuće. to je tačan presek stanja našeg odnosa prema istoriji, bilo porodičnoj bilo državnoj. To bi moralo da se menja. Makar počeli u sopstvenim kućama pominjanjem predaka i zapisivanjem imena od (još) živih baba i deda, dok još mogu da nam kažu i dok ih sećanje služi. Da se ne gubimo. Tako ćemo, poštovanjem sopstvene porodice,poštovati i ovu veliku, koju zovemo našom državom. Pa ćemo se prijatno iznenaditi kad otkrijemo da je naša kraljica marija u srodsvu sa engleskom kraljicom Viktorijom. Tako ćemo poštovati i one koji su svojim ranama i životima obelažili granice ove zemlje. I saznati nešto o njima... A i o nama danas. Jer su to naši dedovi i u našim žilama teče ta ista, pravdoljubiva njihova krv. Još uvek.

(utorak, 02. dec 2008, 14:41) - miki-toronto [neregistrovani]

Zaborav

Mi srbi sve zaboravljamo